7. LISTOPADA 2001. PRIJEM U FRAMU 

U prepunoj širokobriješkoj crkvi mladi širokobriježani pristupili su FRAMI (franjevačka mladež), te dali obećanja  da će slijediti put svetoga Franje. Svečanu svetu misu predvodio je gvradijan fra Zdenko Karačić uz nazočnost voditelja frame iz Međugorja, Posušja, Čerina i Roškog Polja.Foto reportaža


15. KOLOVOZ 2001. -VELIKA GOSPA

Široki Brijeg- Blagdan Velike Gospe i Dan općine Široki Brijeg i ove godine proslavljaju se svečano. 14 kolovoza u procesiji od stadiona Pecara do crkve u Širokom Brijegu i na svetoj misi, u kojoj se nosio kip Blažene Djevice Marije, sudjelovalo je preko 15 tisuća vjernika, a 15. kolovoza na dan Velike Gospe u svečanom misnom slavlju sudjelovao je također veliki broj vjernika koji su došli iz svih krajeva svijeta. Koncelebriranu svečanu svetu misu predvodio je fra Ante Marić. 

  Foto reportaža


3. KOLOVOZ 2001. - BLAGDAN SVETOG STJEPANA PRVOMUČENIKA

U Gorici-Sovićima u općini Grude slavi se blagdan sv. Stjepana  Prvomučenika uz svetu misu i bogat duhovno-kulturno-zabavno-športski program. Otvara se izložba slika fra Vinka Mikulića. 

Opširnije...


28. SRPNJA 2001. - HODOČAŠĆE MLADEŽI U ŠIROKOM BRIJEGU

Na već tradicionalan način, mimohodom, molitvom, predavanjima, zabavno-duhovnim programom i svetom misom održava se hodočašće mladeži na Širokom Brijegu. Veliki broj mladih iz BiH i Hrvatske okupio se na Širokom Brijegu. Kako je izgledalo hodočašće mladeži 2000. godine


PROSLAVA SVETOG NIKOLE  TAVELIĆA U TOMISLAVGRADU

8. srpnja je u Tomislavgradu svečanim misnim slavljem, na tradicionalan način uz hrvatske narodne običaje, proslavljen sveti Nikola Tevelić i Dan općine Tomislavgrad 


PROSLAVLJENI SVETI PETAR I PAVAO

Kočerin - Na već tradicionalan način, uz svetu misu, "dernek" i uz završnicu malonogometnog turnira proslavljen je Petrovdan

Foto reportaža


1.7.2001- Misa na Kedžari na grobu Dive Grabovčeve 

Kao i dosadašnjih godina na Kedžaru je hodočastio veliki broj vjernika. Diva Grabovčeva simbol je katoličke vjere. Naime u doba kada su Turci vladali našim prostorima Diva Grabovčeva nije se odrekla svoje vjere i svog djevičanstva, te je radije izabrala smrt nego se udati za turčina. 

Foto reportaža


MEĐUGORJE 1981-2001

Više od 100 000 ljdi u Međugorju

25. lipnja, prije 20 godina međugorskim pastirima ukazala se Gospa. Ovih dana rijeke hodočasnika iz cijelog svijeta pristižu u malo hercegovačko selo Međugorje kako bi se pomolili međugorskoj Gospi. U 20 godina nakon ukazanja  Međugorje je pohodilo više od 22 miliuna ljudi. Brojna ozdravljenja daju vjeru i nadu ljudima u čudotvornu moć Gospe iz Međugorja.  FOTO REPORTAŽA

 


PROSLAVLJEN SVETI IVAN

Diljem BiH proslavljen je sveti Ivan Krstitelj. Najveća proslava bila je u Jajcu. Na tradicionalan način sv. Ivan proslavljen je i u Knešpolju, gdje se tisuće vjernika nakon svete mise okrijepilo blagoslovljenom vodom iz rijeke Crnašnice. Vjeruje se da je voda ljekovita i čudotvorna na dan svetoga Ivana, a toči se  samo između ponoći i izlaska sunca.

Foto reportaža 


157. obljetnica dolaska franjevaca u HercegovinuPROSLAVLJENA 157. OBLJETNICA DOLASKA FRANJEVACA U HERCEGOVINU

20. svibnja 2001. je svečanim misnim slavljem ispred crkeve u Čerigaju proslavljena 157. obljetnica dolaska franjevaca iz Kreševa na hercegovački krš. Franjevci su došli u širokobriješko selo Čerigaj, na kojem su posijali sjeme kršćanstva.  "I tu  je počelo..."

Foto reportaža 


6.5.2001. ODRŽANA SVETA POTVRDA U ŠIROKOM BRIJEGU

Biskup Perić i njegov pomoćnik

dodjelili su sakramenat svete krizme ili potvrde za 583 krizmanika ...

Foto reportaža


Brojnim molitvama obilježen je dan Velikog petka. Na brdu Hum iznad Mostara održan je Križni put uz molitvu za naše najbliže i naše progonitelje, klanjanje križu i ljubljenje križa.

Križni put u Uzarićima - foto...


CVJETNICA U SUSJEDNOM IMOTSKOM

MOTSKI PRETVOREN U JERUZALEM

8. travnja 2001. godine, u susjednom Imotskom odglumljena Isusova muka, od posljednje večere do raspeća na križ. U realiziranju cijelog projekta sudjelovalo je više od 400 ljudi.

Reporteri GANGANETA pripremili su foto reportažu

 


BISKUP PERIĆ PROPOVIJEDAO U MOSTARU PRED VIŠE OD 15.000 VJERNIKA
Helikopteri SFOR-a nadlijetali molitveni skup
Mostar, 20. ožujka, 01. godine -
"Nisu ovo glasovi ekstremista, ovo je glas naroda", upozorio je u nadahnutoj propovijedi mostarski biskup dr. Ratko Perić, pred više od 15.000 vjernika, koji su se u povodu zaštitnika biskupije Svetog Josipa okupili na molitvi u dvorištu mostarske katedrale i okolnih prilaznih ulica. Za vrijeme mise nadlijetali su helikopteri SFOR-a, što je mnoge vjernike iritiralo. Perić je u propovijedi govorio o nepravdama koje se čine hrvatskom narodu. Kao primjer naveo je grad Mostar u kojem relativnu većinu imaju Hrvati i u kojem su se u posljednjih 112 godina, sve do demokratskih promjena, kao gradonačelnici izmjenjivali uglavnom Srbi i Muslimani. Daytonski sporazum označio je "paketom nepravdi", potogovu sada u njegovoj provedbi. Govoreći o strukturi grijeha, Perić je istaknuo instituciju grijeha koju hrvatskom narodu čini međunarodna zajednica. Nakon svega upitao je: "Tko Hrvate može spriječiti u samoorganiziranju u zaštiti svojih prava?" Perić je podsjetio kako su i biskupi iz BiH zaključili da su Izborni zakon, biranje člana Predsjedništva BiH i uloga Doma naroda dokidanje ravnopravnosti. O prigovorima da su na strani ratnih zločinaca u Haagu, biskup je kazao da su oni samo na strani odvjetničkog tima koji dokazuje nevinost haaških zatočenika. Provincijal fra Tomislav Pervan govorio je o nepravdi međunarodne zajednice prema Hrvatima. Naglasio je moć molitve navodeći slučaj Filipina, gdje se molitvom, umjesto tenkovima, srušila nepravedna vlast. Molitvom je pozvao hrvatski narod na pravednu borbu. Biskupov i provincijalov govor popraćen je pljeskom, baš kao i dolazak Ante Jelavića i drugih hrvatskih političara iz Hrvatskoga narodnog sabora. Na molitveni skup došli su brojni vjernici iz svih hercegovačkih mjesta.

Korizma je vrijeme priprave za Uskrs. Naziv dolazi od latinske riječi "quadragesima", tj. četrdeset, jer traje 40 dana, od Pepelnice ili Čiste srijede paJuraj Julije Klovic Croata - Oplakivanje do Uskrsa. Stoga se u nekim hrvatskim krajevima uz izraz "korizma" uobičajio i naziv Četrdesetnica. Broj tih dana uskrsne priprave uvjetovan je Isusovim četrdesetodnevnim postom u pustinji prije početka njegova propovijedanja, naviještanja Evanđelja. Stoga je korizma vrijeme posta i nemrsa, odricanja, pokorničkih djela i molitve. Ove vanjske izraze korizme pratilo je osobito crkveno korizmeno događanje, koje potvrđuju osobite korizmene pjesme s ozbiljnim napjevima i porukom koja izražava Isusovu muku, ali i vjerničko suživljavanje s njegovom mukom i smrću.

Isti je sadržaj i pučkih korizmenih pobožnosti, u nekim krajevima pokorničkih procesija, i pučko pjevanje dirljive pjesme Plač Gospin, gdje je pažnja usredotočena na žalost i bol Isusove majke Marije koja prati Isusa sve do križa na kojem je umro poslije razapinjanja. Te događaje Isusove muke i smrti nekoć su naši stari slavili tzv. pasionskim igrama. U naše je vrijeme opća korizmena pobožnost Križni put kao izraz suživljavanja s Kristovom mukom i smrću.

IKA

 

U prostorijama Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu u petak 27. listopada 2000. s početkom u 1930 održana je javna tribina s radnom temom: Obitelj = temelj zdravog pojedinca + društva. Gost predavač je: Dr. fra Slavko Barbarić.

 Ukazivati na vrijednosti obitelji u današnje vrijeme ne samo da je izazov nego nam je i zadaća. Svi govorimo «biti će bolje» i očekujemo bolje – bez zdrave obitelji to bolje kojem se nadamo i koje čekamo ne može doći.

U ime Franjevačkog samostana, župnog ureda i frame za organizatora fra Dinko Grbavac

   

U dvorani franjevačkog samostana u Mostaru počimaju 11. listopada redovite tjedne vjeronaučne tribine mladih. Tako je u srijedu 11.10. gost fra Jozo Zovko. On će govoriti na temu "Čudotvorni Bog"

Ispred samostana i župnog ureda organizator je fra Mario Knezović.

   
Sveti Franjo Široki Brijeg - Mladi iz župe, njih 49 nakon godinu dana priprave primljeni su u franjevačku mladež (FRAMU), 38 ih je produžilo obećanja na godinu dana, a 30 ih je obećalo po prvi puta «da će kroz godinu dana svoju mladost posvetiti Kristu živeći njegovo evanđelje u bratstvu Franjevačke mladeži. Opširnije..
   
29. rujna 2000. godine -Široki brijeg - javna tribina u prostorijama Franjevačkog samostana . Tema javne tribine je Istočne religije i sekte istoka. Problem reinkarnacije. Kršćansko uskrsnuće. Početak javne tribine je u 19,30 a gost predavač je fra Draženko Tomić.  Tribinu organizira Franjevački samostan i FRAMA Široki Brijeg. Za organizatora – fra Dinko Grbavac.
15. KOLOVOZ - VELIKA GOSPA - SLAVI SE U ŠIROKOM BRIJEGU, POSUŠJU, ČITLUKU I DRUGIM MJESTIMA DILJEM BIH.
ŠIROKI BRIJEG 14. KOLOVOZA 2000. GODINE- UOČNICA VELIKE GOSPE
ŠIROKI BRIJEG 29. SRPNJA 2000. GODINE HODOČAŠĆE MLADEŽI

www.ganganet.net

 

Diadora keeps up the momentum for summer with this new “Beige Sheepskin” edition of the N.9000 sneaker. The buttery execution entails premium suede in tan, cream and baby blue on the upper, made even more appealing by a made-in-Italy stamp of craftsmanship. Mixing athletic cues with high-grade materials, the N.9000 is nicely elevated with this latest drop from the Italian marque. Head over to Rise to cop and check out colette’Adidas Ultra Boost Uncageds take on the classic runner while you do so. BUY NOW / 30 . To celebrate Air Max Day 2015,NIKE KOBE 11 ELITE LOW we’ve enlisted the help of illustrator Dan Freebairn to show how the legendary sneaker franchise evolved over the 10-year period following its inception in 1987.NIKE LEBRON 14 Nike’s Air Max is perhaps the most iconic sneaker franchise on Earth. Even today, nearly 30 years after the original first rocked the athletic footwear market with its scandalously revealing Visible Air cushion, its popularity shows no sign of waning.NIKE AIR MAX 2016 With more than 60 different models and literally thousands of different colorways, there’s an Air Max for pretty much every taste, style and purpose out there. In the interests of brevity, however,NIKE AIR MAX 90 we’ve decided to focus on five key models: the Air Max 1, Air Max 90,NIKE KYRIE 2 Air Max 95, Air Max 97 and Air Max 180. Thanks to the work of illustrator Dan Freebairn of Kickposters.com you can see how the design of the shoe, as well as its signature Air bag, evolved over time.MBT BARIDI WOMEN While the looks, materials, and structure have undergone change after change, it’s testament to the power of Tinker Hatfield’s brilliant design that the Air Max 1 still remains the most popular silhouette in the range – although, everyone has their own favorite. Starting off as a groundbreaking running shoe,AIR JORDAN 4 then a youth culture staple,NIKE AIR MAX 90 then a bonafide streetwear classic, when it comes to a sneaker with staying power,NIKE FLYKNIT RACER HERREN you really can’t ask for more than the Max.