CRNA KRONIKA

 

BAHATIM PONAŠANJEM SFOR-ovi VOJNICI PROUZROČILI NEUGODNOSTI VJERSKIM TURISTIMA IZ MEKSIKA

 

SFOR-ov TENK ULETIO MEĐU HODOČASNIKE MIRA

Široki Brijeg, 27. travnja, 01. godine – Jučer oko 10.15 sati na prometnici u širokobriješkom naselju Trn hodočasnici iz Meksika koji su autobusom iz splitske zračne luke išli u Široki Brijeg, doživjeli su neugodnost koju je prouzročio jedan SFOR-ov transporter. SFOR-ova vojna vježba bila je najavljena, ali ovo što su doživjeli hodočasnici za mir, nitko nije mogao ni sanjati. Nakon nemilog događaja vodič Anka Blažević, vrlo uzbuđena, ispričala nam je ukratko što se dogodilo: - Jutros sam s vozačem autobusa jedne međugorske agencije Ilijom Raičem otišla u Split po meksikanske hodočasnike. Po povratku u mjestu Trn, odakle se lijepo vidi širokobriješki samostan i crkva, rukom sam kroz veliko prednje staklo autobusa pokazivala u tome smjeru i objašnjavala hodočasnicima. U trenutku sam postala svjesna samo nekih četiri-pet tenkova od kojih je posljednji u koloni prešao na našu stranu i nastao je šok u autobusu. Vozač je uspio spretnošću savladati dosta visoki nogostup i autobus je ostao na kotačima. SFOR-ov transporter je bez zaustavljenja nastavio dalje. Vozač autobusa Ilija Raić je dodao kako se transporter prema njegovoj ocjeni u njihovome traku našao više od jednoga metra i kako ni sam još nije svjestan na koji je način spriječio prevrtanje autobusa. Meksikanka Maria Luisa Pineda koja živi u Californiji u SAD-u i Talijanka Laura Mazzanti iz Rima, koje su dovele skupinu hodočasnika, posvjedočile su što se dogodilo i kako su one to doživjele. – Cijelim putem svojoj sam skupini govorila o vidiocima, o poruci mira, o ukazanju u Međugorju. Kad smo se približili da se mogla vidjeti crkva u Širokome Brijegu, voditeljica je podigla ruku i pokazivala nam. Tada su naišli vojni tenkovi. Ja sam gledala u njihova lica, a oni su gledali u našega vodiča i oni su mislili da vodič pokazuje na njih. U tom trenutku tenkom su prešli na našu stranu i naš vozač se srećom snašao. Ptrestrašila sam se jer je točno ispred autobusa iskočio tenk – rekla nam je Maria Luisa Pineda. Slično je posvjedočila i Laura Mazzanti istaknuvši kako su vojnici vjerojatno mislili da vodič pokazuje na njih a ne na crkvu, ali ni njoj kao ni svim našim sugovornicima, očevidcima nemilog događaja, nije bilo jasno zbog čega su vojnici SFOR-a tako bezočno reagirali. – Ponašali su se prepotentno, potjerali su nas s ceste i nastavili dalje. Da se vozač nije snašao, vjerojatno bi posljedice bile tragične. Podigao je autobus na nogostup koji je visok. Jako sam se prestrašila i još sam pod tim dojmom – kaže Laura i dodaje kako je njihovo hodočašće – hodočašće za mir i da ovako nešto nisu očekivali.


ESFOROVAC SKRIVIO NESREĆU I POBJEGAO

Široki Brijeg, 19. travnja, 01. godine – Ne poštujući propisan razmak vojni transpoter SFOR-a – 72856 koji se kretao iz Širokog Brijega prema Posušju udario je u zadnji kraj osobnog vozila marke audi, tip 81 Cupe, registracijskih oznaka 906-K-796. Nakon što je izazvao nezgodu vozač vojnog transpotera bez zaustavljanja se udaljio prema Posušju. U nesreći su lakše ozljede zadobili vozač audija Jure Zovko (49) i njegova supruga Nevenka (47), te njihova desetogodišnja Martina. Nakon ukazane liječničke pomoći u Širokom Brijegu, ozljeđeni su upućeni na daljne pretrage u KBC Mostar. Iz MUP-a Županije Zapadnohercegovačke ističu ikako će poduzeti sve da se otkrije tko je krivac nesreće koji je bezobzirno pobjegao.


STIPE IVANKOVIĆ LIJAN:

ZA INFORMACIJU O TERORISTIMA DAJEM 50.000 MARAKA

Široki Brijeg, 19. travnja, 01. godine – Stipe Ivanković Lijan, otac četvorice sinova, vlasnika tvrtke Lijanovića, pripravan je nagraditi sa 50.000 KM svakog tko pruži točnu informaciju o tome tko je pod njegov auto ispred zajedničkog doma njegovih sinova Mladena i Jerke podmetnuo eksplozivnu napravu. – Neka to bude moj doprinos borbi protiv terorizma u našoj državi i doprinos mojih sinova u uspostavi pravnog poretka koji će štititi sve građane, a posebno one koji svojim radom i  njegovim rezultatima jamče boljitak ovoj državi i njezinim narodima – rekao je Stipe Ivanković Lijan.


Široki Brijeg- 10. travanj 

U noći s podedjeljka na utorak, oko 3,30 sati, nepoznata osoba ili više njih eksplozivnom napravom napala je obiteljsku kuću Lijanovića u širokobriješkom naselju Trn, prouzročivši veću materijalnu štetu na pročelji i ispred kuće. Od jake detonacije popucala su stakla na susjednim zgradama u neposrednoj blizini kuće Lijanovića ispred koje je u potpunosti uništeno terensko vozilo marke Mercedes, također vlasništvo Lijanovića. Eksplozivna naprava postavljena je ispred desnog kotača  vozila koje se nalazilo parkirano ispred kuće Stipe Ivankovića Lijana. Očevid su obavili dežurni istražitelji Oćinskog suda u Širokom Brijegu, opći javni tužitelj, Krim policija PU Široki Brijeg. Istraga je u tijeku.


SPLIĆANI KRALI U TRI ŽUPANIJE

Široki Brijeg, 1. ožujka, 01. godine – Djelatnici PU Široki Brijeg napokon su uhvatili “noćne ptice” koje su u tri županije učinili više teških krađa. Djelatnici PU Široki Brijeg ustanovili su kako im je Damir Đ. (23) i Milenko P. (21), obojica iz Splita, koji su uhićeni 22. veljače zbog sumnje da su učinili više krađa u Širokom Brijegu, izvršili još 12 krađa u BiH. Dodatnom kriminalističkom obradom ustanovljeno je da su Damir Đ. i Milenko P. počinili četiri krađe u Zapadnohercegovačkoj županiji, šest u HNŽ i dvije u Hercegbosanskoj županiji. Uz kaznenu prijavu istražnom sucu Općinskog suda u Širokom Brijegu predani su Damir Đ., i Milenko P. i Željko B. kojima je određen pritvor od 30 dana.


 

POLICAJCI POLICIJSKE UPRAVE STOLAC PRESJECAJU KANALE ILEGALNE TRGOVINE

ZAPLIJENJENI ALKOHOL I PAŠTETE

Stolac, 7. veljače, 01. godine – Policajci PU Stolac u skladu s pojačanim mjerama rada policijew na presijecanju kanala ilegalne trgovine roba visokih cijena zaplijenili su veće količine alkoholnih pića i pašteta. U tri teretna vozila i to MAN 154-M-257 kojim je upravljao A. Trezić iz Gruda, MAN NK 201-70 kojim je upravljao R. Čuljak iz Ljubuškog te mercedes NK 121-60, kojim je upravljao J. Puljić iz Ljubuškog. Nakon izvršene kriminalističke obrade ustanovljeno je da se u tovarnim sanducima nalazi veća količina alkoholnih pića i pašteta za koju vozači nisu imali dokumentaciju. Bilo je 14.508 boca brendyja, 1.128 boca votke, 450 boca pelinkovca i 80. 000 komada paštete Argeta. Nad vozačima i zaplijenjenom robom carinski organi će poduzeti zakonske mjere.


U UZARIĆIMA POKRAJ ŠIROKOG BRIJEGA

MJEŠTANINA NAPALA BIJESNA LISICA

Široki Brijeg, 7. veljače, 01. godine – U Uzarićima nedaleko od Širokog Brijega pojavila se bijesna lisica i napala Radoslava Zeleniku ispred njegove obiteljske kuće. On se brzo snašao i kamenjem je savladao lisicu. Iskusni lovci to su odmah okarakterizirali bijesnilom, što će utvrditi veterinarski nalaz. Inače, iz Lovačkog društva upozoravaju kako lisice čudna ponašanja treba ustrijeliti, a kao najbolja prevencija preporuča se cijepljenje pasa jer su oni najveći prenosioci bjesnila.


UHIĆENO 12 IRANSKIH DRŽAVLJANA

Orašje, 26. siječnja, 01. godine – U srijedu oko 18 sati u Ulici Vladimira Nadzora u Tolsi prometni su policajci kontrolirali tri sumnjiva osobna automobila. U vozilima kojima su upravljali Pero S. (37), Elvis A. (22) i Zijad Š. (43) iz Živinica pronađeno je 12 iranskih državljana. U istrazi je utvrđeno da su da su namjeravali preko Save ilegalno ući u Republiku Hrvatsku i nastaviti put u neku od zemalja zadadne Europe. Kod sebe nisu imali nikakvih osobnih dokumenata. Nakon kriminalističke obrade, otputovali su u veleposlanstvo svoje zemlje u Sarajevo, a trojica vozača osobnih vozila kriminalistički su obrađeni, priopćio je MUP Posavske županije.


NAKON ŠTO SU RONIOCI PRONAŠLI TIJELA UTOPLJENIKA U MOSTARSKOM BLATU

JUČER POKOPAN MARKOTIĆ, DANAS JURICA

Mostar, 25. siječnja, 01. godine – Prijatelji i rodbina jučer su na mostarskom groblju Smrčenjaci na posljednji počinak ispratili Viktora Markotića. Na istom groblju danas će biti pokop Ernesta Jurice. Njih dvojica utopili su se u nedjelju u Mostarskom blatu, jezeru koje se pojavi nakon obilnih kiša. Pošli su u lov na patke, ali valovi su prevrnuli čamac nakon što je otkazao motor. Boreći se s hladnom vodom uspjeli su mobitelom pozvati pomoć. No, valovi su ih brzo savladali. U potragu su se odmah uključili ronioci iz Splita, policajci, vojnici, pripadnici SFOR-a, lovačka društva iz Mostara i Širokog Brijega. Nakon dan potrage pronašli su tijelo Viktora Markotića, a u utorak i Ernesta Jurice. Događaj je potresao mostarsko prigradsko naselje Iliće, kao i cijelu Hercegovinu.


U SELU GRABOVNIKU KOD LJUBUŠKOG PRONAĐENI MRTVI STARI RODITELJI TROJICE SINOVA

MAJKA UBIJENA GLAČALOM, OTAC ZADAVLJEN KABELOM

Ljubuški, 12. siječnja, 01. godine – U selu Grabovniku kod Ljubuškog, u noći sa srijede na četvrtak, dogodila se nezapamćena obiteljska tragedija. Po još nepotvrđenim vijestima, na okrutan način oduzet je život starijim roditeljima Dragici i Vesi Mišetić, koji imaju trojicu sinova. Naime, žena je ubijena glačalom, a otac je zadavljen kabelom od glačala. U Policijskoj upravi Ljubuški još ne daju nikakve službene podatke o stravičnom događaju jer je istraga u tijeku. Tek nakon upotpunosti objavljene istrage i obdukcijskog nalaza javnost će biti upotpunosti obavještena o događaju, ističu u Policijskoj postaji Ljubuški. Inače, o obiteljskoj tragediji u Ljubuškom nerado se govori. Kao da se zid šutnje uvukao među stanovnike Ljubuškog i nitko ne želi vjerovati da se takvo nešto dogodilo u inače mirnom kraju. Ljudi su se nekako uvukli u sebe i unatoč tome što se o tragediji govori na svakom koraku nitko ne želi dati bilo kakvu obavjest koja bi više kazala o nezapamćenoj tragediji.


VOJNIK POGINUO OD MINE PRI SJEČI JELOVIH GRANČICA

Livno, 11. kolovoza, 2000. godine – Na Korićani kod Livna poginuo je pripadnik vojske Federacije BiH Ante Ivković (37), rođen u Livnu a nastanjen u Zagoričanima. Naime, pri sječi šume aktivirala se eksplozivna naprava.

Policajci iz Livna ustanovili su da je sjekao jelove grančice i ušao u neobilježeno minsko polje zaostalo iz rata. Aktivirao je protupješadijsku rasprskavajuću minu i smrtno stradao. Kako je riječ o miniranu području, pozvani su pripadnici SFOR-a da razminiraju zemljište oko njegova tijela, nakon čega je ono izvučeno, stoji u priopćenju MUP-a Hercegbosanske županije. Na očevidu je bila i vojna policija te istražni sudac iz Livna.

UKRADENA HARMONIKA VRIJEDNA 8000 MARAKA

Orašje, 11. kolovoza, 2000. godine. – Iz parkirane “mazde 626” 467-A-778 u Ulici prtoj u Orašju netko je ukrao harmoniku “Boerni president oro” vrijednu 8000 maraka, priopćili su iz MUP-a Županije posavske. Harmonika je vlasništvo profesionalnih glazbenika D.H. (35) i S.Č. (33) iz Sarajeva, a zanimljivo je da je ukradena oko 13 sati, kad je ulica bila puna prolaznika. Za lopovom se traga.

TEŠKA NESREĆA NA CESTI OŠTRA LUKA-BOK KOD ORAŠJA
Poginuo ročnik, troje teže ozlijeđeno
Orašje, 24. srpnja, 2000. godine. - Oko 4 sata na cesti Oštra Luka-Bok u Boku, pokraj Orašja jedna je osoba poginula a tri su teže ozlijeđene.
Kako neslužbeno doznajemo, vraćajući se kući iz gostionice "Lav" u Oštroj Luci Marko A. (25) iz Domaljevca, vojnik na službi u Odžaku, upravljajući "mercedesom" njemačkih tablica ES-EP-1424 iz neutvrđenih razloga izgubio je nadzor nad upravljačem, pa je vozilo u zavoju sletjelo u kanal. U silovitom naletu udarilo je u temelje jedne porušene kuće, prevrnulo se i udarilo u stablo. Na mjestu je poginuo suvozač Ilija Petrović (26) iz Domaljevca, ročnik u Mostaru, dok su teže ozlijeđeni vozač M. Anđić i Mirjana Đ. (22) iz Ljepunica, kod Tuzle, kojima je pomoć pružena u slavonskobrodskoj Općoj bolnici, te Lucija T. (20) iz Grebnica koja je zadržana u bolnici u Orašju.
Očevid je obavio dežurni istražni sudac oraškog Općinskog suda Iljo Klaić u suradnji s javnim tužiteljem Željkom Živkovićem i prometnim policajcima oraške Policijske uprave.

ORUŽANA PLJAČKA

Mostar, 20. srpnja, 2000. godine. – Žurnom intervencijom policije uhvaćeni provalnici koji su u 13,23 sati provalili u poslovnice Hrvatske banke u Mostaru. Nakon što je Dežurna služba PU Mostar-Jugozapad dobila obavjest da je u tijeku oružana pljačka poslovnice Hrvatske banke, policija je intervenirala te je uspjela uhititi dvojicu provalnika. Počinitelji M.M. (21) iz Zavidovića i I.B. (21) iz Žepča lišeni su slobode, a o ovom događaju izvješćeni su istražni sudac i javni tužitelj Osnovnog suda u Mostaru koji skupa sa djelatnicima Kriminalističke policije provode daljnu istragu. MUP HNŽ i PU Mostar-Jugozapad zahvaljuje se svim građanima koji su na bilo koji način surađivali sa policijom u rješavanju ovog delikatnog slučaja oružane pljačke.

 UBIJEN PERO SLIŠKOVIĆ

Ljubuški, 20. srpnja, 2000.godine. - U Veljacima mjestu u Ljubuškoj općini oko 18 sati Pero Slišković preminuo je od zadobivenih rana koje je zadobio nakon pucnjave. Naime, Pero V. (62) iz Veljaka, gdje je i stalno nastanjen, nakon svađe zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa s Perom Sliškovićem (52) iz Grljevića, općina Ljubuški, ispalio je dva hica iz lovačke puške koja su bila kobna za Peru Sliškovića. Pero Slišković, teško ranjen u prijedjelu grudnog koša odmah je prebačen kolima Hitne pomoći u Dom zdravlja Ljubuški gdje je od zadobivenih rana i preminuo.

Osumljičeni Pero V. lišen je slobode te je priveden u PU Ljubuški gdje je kriminalistički obrađen, nakon čega je priveden istražnom sucu Općinskog suda u Ljubuškom. Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva iz članka 171. Kaznenog zakona FBiH, istodobno je podnešena kaznena prijava Općinskom javnom tužiteljstvu.

 

ORUŽANI NAPAD NA BENZINSKU CRPKU “RANJEN DJELATNIK CRPKE”

Čapljina, 20. srpnja, 2000.godine. - U oružanom napadu na benzinsku crpku “Petrol” u Čapljini, koja je od strane nepoznatog počinitelja izvršena 19. srpnja u 22 sata, u predio glave ranjen je Matko Jurković (46) iz Čapljine. Ranjen je jednim hihicem iz vatrenog oružja. On je kolima Hitne pomoći Doma zdravlja iz Čapljine prevezen u Kliničku bolnicu Mostar gdje je zadržan na Odjelu intezivne njege. Očevid na mjestu događaje obavili su istražni sudac Osnovnog suda u Čapljini u suradnji s policijskim djelatnicima PU Čapljina i MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Diadora keeps up the momentum for summer with this new “Beige Sheepskin” edition of the N.9000 sneaker. The buttery execution entails premium suede in tan, cream and baby blue on the upper, made even more appealing by a made-in-Italy stamp of craftsmanship. Mixing athletic cues with high-grade materials, the N.9000 is nicely elevated with this latest drop from the Italian marque. Head over to Rise to cop and check out colette’Adidas Ultra Boost Uncageds take on the classic runner while you do so. BUY NOW / 30 . To celebrate Air Max Day 2015,NIKE KOBE 11 ELITE LOW we’ve enlisted the help of illustrator Dan Freebairn to show how the legendary sneaker franchise evolved over the 10-year period following its inception in 1987.NIKE LEBRON 14 Nike’s Air Max is perhaps the most iconic sneaker franchise on Earth. Even today, nearly 30 years after the original first rocked the athletic footwear market with its scandalously revealing Visible Air cushion, its popularity shows no sign of waning.NIKE AIR MAX 2016 With more than 60 different models and literally thousands of different colorways, there’s an Air Max for pretty much every taste, style and purpose out there. In the interests of brevity, however,NIKE AIR MAX 90 we’ve decided to focus on five key models: the Air Max 1, Air Max 90,NIKE KYRIE 2 Air Max 95, Air Max 97 and Air Max 180. Thanks to the work of illustrator Dan Freebairn of Kickposters.com you can see how the design of the shoe, as well as its signature Air bag, evolved over time.MBT BARIDI WOMEN While the looks, materials, and structure have undergone change after change, it’s testament to the power of Tinker Hatfield’s brilliant design that the Air Max 1 still remains the most popular silhouette in the range – although, everyone has their own favorite. Starting off as a groundbreaking running shoe,AIR JORDAN 4 then a youth culture staple,NIKE AIR MAX 90 then a bonafide streetwear classic, when it comes to a sneaker with staying power,NIKE FLYKNIT RACER HERREN you really can’t ask for more than the Max.