PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

            Povodom Odluke Visokog predstavnika Wolfganga Petritscha da se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu vodi kazneni postupak protiv sudionika u neredima oko događaja u svezi Hercegovačke banke d.d. Mostar, kao i nekih drugih slučajeva i izjave OHR-ova glasnogovornika Olega Milišića, osjećam se odgovornim, u ime Ministarstva pravosuđa i uprave iznijeti sljedeće:

            Spomenuta Odluka odnosi se i na događaje u svezi Hercegovačke banke od 6. travnja 2001. godine u Širokom Brijegu, Grudama i Posušju, te događaj od 10. travnja 2001. godine kada je podmetnuta eksplozivna naprava u Trnu-Široki Brijeg. Iz obrazloženja gosp. Milišića ne vidi se zašto bi se sudski postupci u svezi tih događaja trebali voditi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu a ne pred nadležnim sudom u Širokom Brijegu, osim ako gosp. Milišić ne cijeni da je to normalna stvar koju ne treba niti obrazlagati, ili pak vrijedi isto obrazloženje kao i za sud u Mostaru da je neobjektivan sud kada se sudi Hrvatima. Unaprijed tvrditi da pravosuđe na ovim prostorima nije neovisno kada se sudi Hrvatima, je ne samo neodgovorno i neozbiljno, nego i krajnje tendeciozno. Gosp. Milišić treba znati da se u Širokom Brijegu, Grudama i Posušju, drugima gotovo i ne može suditi, ili on smatra da je možda objektivniji sud u Sarajevu samo zato što se treba suditi Hrvatima. Nedopustivo je tako neodgovorno obrazlagati Odluku Visokog predstavnika koja direktno pogađa i ugrožava profesionalni, moralni i stručni dignitet sudaca i tužitelja na koje se odnosi. Odakle takva hrabrost i drskost, suce i tužitelje unaprijed, bez ijednog ponuđenog dokaza, bezočno omalovažavati i vrijeđati. Očito se ne poznaju temeljni postulati koji vrijede u svim pravnim državama da se nepravomoćne odluke ne komentiraju i na taj način ne utječe na konačan ishod postupka, pa se zato unaprijed sumnja u ishod postupaka koji još nisu ni počeli.

            I ovom prigodom pozdravljamo sve napore Međunarodne zajednice koje je učinila u pravcu izgradnje pravnog poretka i pravosudnog sustava, ali istodobno osuđujemo kršenje tih načela za koje se sama zalaže.

            Osuđujemo svako uplitanje predstavnika domaće i međunarodne vlasti u rad pravosudnih tijela, najenergičnije se zalažući za zaštitu pravnog sustava i zaštitu Ustavom utvrđenih ljudskih prava. Sa zadovoljstvom ističemo da u Županiji Zapadnohercegovačkoj nije bilo nikakvih političkih pritisaka na pravosudna tijela (sudove i tužiteljstva) od predstavnika političkih struktura, što na žalost ne možemo ustvrditi za pojedine predstavnike međunarodne zajednice. Sa žaljenjem moramo konstatirati da donošenje sporne Odluke predstavlja najgrublji oblik pritiska i miješanja Visokog predstavnika na neovisnost pravnog sustava. Ovakve i slične odluke ne samo da ne doprinose uspostavi pravne sigurnosti i vladavine zakona, nego vode direktnoj suspenziji pravosudnog sustava, jer se njome suspendira načelo legaliteta. Tako, umjesto da se postupak vodi pred sudom kojeg je odredio Zakon, krši se pravo na pravično suđenje, što je u direktnoj suprotnosti s odredbom članka 6. Europske Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda koja jamči svakome pravo na pravično suđenje i javnu raspravu pred neovisnim i nepristranim, zakonom utemeljenim sudom.

            Posebno je neshvatljivo, neopravdano i besmisleno, iz niza eksplozija koje su se u ratnom i poratnom vremenu dogodile na našim i drugim područjima posebno "izdvojiti" slučaj eksplozije na Trnu (vozilo Lijanovića), što neminovno upućuje na zaključak da ovdje nisu u pitanju nikakvi pravni razlozi, nego prije svega politički razlozi. Takvo politiziranje i uvlačenje pravosuđa na politički teren ne samo da nije opravdano nego je krajnje štetno za pravosuđe u cjelini.

            Ni jednog trenutka ne dovodeći u pitanje ovlasti Visokog predstavnika, najenergičnije prosvjedujemo protiv zlouporaba tih ovlasti koje se očituju u direktnom kršenju zakona, što vodi suspenziji pravosudnog sustava i predstavlja kršenje, umjesto zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.

            Ovakvi i slični postupci imaju dalekosežne i nesagledive, ne samo pravne nego i političke posljedice, jer se Hrvatima Hercegovine ni za vrijeme okupacije od strane Otomanske Turske ili Austro-Ugarske Monarhije nije sudilo izvan Hercegovine.

            Iz iznesenih i niza drugih opravdanih razloga predlažemo da Odluka bude što prije povučena, istodobno pozivajući predstavnike Međunarodne zajednice da nam pomognu u stvaranju što boljih uvjeta za rad pravosudnih tijela, kako bismo se što učinkovitije borili protiv svih oblika nezakonitosti i osigurali svima nama toliko potrebnu pravnu državu i vladavinu zakona. Očekujemo da nećemo biti prinuđeni pokretati ocjenu ustavnosti Odluke Visokog predstavnika pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

            Povlačenjem sporne Odluke vratit će se narušeno povjerenje u misiju i namjere predstavnika Međunarodne zajednice, što je stvarni i jedini cilj ovog Priopćenja.

Ministar

 

Gojko  Kolobarić

 

Diadora keeps up the momentum for summer with this new “Beige Sheepskin” edition of the N.9000 sneaker. The buttery execution entails premium suede in tan, cream and baby blue on the upper, made even more appealing by a made-in-Italy stamp of craftsmanship. Mixing athletic cues with high-grade materials, the N.9000 is nicely elevated with this latest drop from the Italian marque. Head over to Rise to cop and check out colette’Adidas Ultra Boost Uncageds take on the classic runner while you do so. BUY NOW / 30 . To celebrate Air Max Day 2015,NIKE KOBE 11 ELITE LOW we’ve enlisted the help of illustrator Dan Freebairn to show how the legendary sneaker franchise evolved over the 10-year period following its inception in 1987.NIKE LEBRON 14 Nike’s Air Max is perhaps the most iconic sneaker franchise on Earth. Even today, nearly 30 years after the original first rocked the athletic footwear market with its scandalously revealing Visible Air cushion, its popularity shows no sign of waning.NIKE AIR MAX 2016 With more than 60 different models and literally thousands of different colorways, there’s an Air Max for pretty much every taste, style and purpose out there. In the interests of brevity, however,NIKE AIR MAX 90 we’ve decided to focus on five key models: the Air Max 1, Air Max 90,NIKE KYRIE 2 Air Max 95, Air Max 97 and Air Max 180. Thanks to the work of illustrator Dan Freebairn of Kickposters.com you can see how the design of the shoe, as well as its signature Air bag, evolved over time.MBT BARIDI WOMEN While the looks, materials, and structure have undergone change after change, it’s testament to the power of Tinker Hatfield’s brilliant design that the Air Max 1 still remains the most popular silhouette in the range – although, everyone has their own favorite. Starting off as a groundbreaking running shoe,AIR JORDAN 4 then a youth culture staple,NIKE AIR MAX 90 then a bonafide streetwear classic, when it comes to a sneaker with staying power,NIKE FLYKNIT RACER HERREN you really can’t ask for more than the Max.