ZBOG UZNAPREDOVALE PROSTITUCIJE U BiH, UN-ov URED ZA LJUDSKA PRAVA TRAŽI NJENU LEGALIZACIJU
SFOR taji podatke o HIV pozitivnima

SARAJEVO - Prema do sada dostupnim podacima epidemiologa, u BiH je registrirano 35 osoba oboljelih od side, od kojih je 31 umrla. Sve osobe koje su zaražene tim opasnim virusom bile su, uglavnom, radnici u inozemstvu ili izbjeglice u zemljama Zapadne Europe.
Za sada nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze pripadnika međunarodnih postrojbi SFOR-a ili IPTF-a. Međutim, podaci o stvarnom broju HIV pozitivnih nisu potpuni jer se stranci ne liječe u domaćim zdravstvenim ustanovama, a SFOR-ove bolnice ne daju podatke o svojim pacijentima, te je stoga velika nepoznanica ima li trenutačno stranaca s HIV virusom u BiH.
No, uznapredovala prostitucija već sada je stavila na težak ispit vlast u BiH kao i voditelje međunarodnih organizacija. Tako se voditeljica specijalnog Ureda UN-a za ljudska prava u BiH (OHCHR) Madelaine Ress zauzela za legalizaciju prostitucije smatrajući kako se samo tako može kontrolirati širenje spolnih bolesti u BiH. S ovim se slažu i neki medicinski stručnjaci, no još postoji velika psihološka barijera u političkim institucijama vlasti. Njihovim stavovima pridružio se i voditelj Epidemiološke službe Federacije BiH prof. dr. Zdravko Kuvačić, koji smatra da legalizacija prostitucije neće dugoročno riješiti problem širenja spolnih bolesti među kojima je i sida.
Nekoliko seksualnih afera vezanih uz pripadnike međunarodne policije IPTF reproduciralo je oštrije mjere u sankcioniranju ovakvih izleta IPTF-ovih službenika od strane međunarodnih organizacija u BiH. Tako je američki veleposlanik u BiH izdao nalog da se oštro sankcioniraju svi zaposlenici američke službe u BiH koji budu zatečeni u kasnim noćnim satima u sumnjivim noćnim lokalima ili bordelima. Istovjetnu odluku donio je i UN-ov specijalni izaslanik za BiH Jacques Klein.

19.6.2001 - VEČERNJI LIST  

"KRAVLJE LUDILO" 

EU POTVRDILA PRVI SLUČAJ OPAKE BOLESTI U ČEŠKOJ
ZABRANJEN UVOZ GOVEDA IZ ČEŠKE I JOŠ 13 EUROPSKIH
ZEMALJA 

Kravlje ludilo u Češkoj, a Hrvatska do 2000. uvezla 65.000 goveda 
* Mate Brstilo, ravnatelj Uprave za veterinarstvo:
Rizik je minimalan jer je uvezeno 39 tisuaća telica i
junica za klanje, a ostalo je bilo za tov 
* Uvoznik Ivan Tretinjak: - Uvezena su i goveda za
rasplod, i to formalno iz Austrije i Njemačke, a
zapravo su iz Češke. U Češkoj je otkriven prvi slučaj kravljeg ludila.
Potvrđeno je to prošloga tjedna i službeno iz sjedišta
Europske unije. Pojava smrtonosne bolesti u Češkoj
poklopila se s objavom Naredbe o zabrani uvoza goveda
i proizvoda od goveda, kao i krmiva animalnog
podrijetla iz grupe zemalja, među kojima je i Češka.
Naredbu o zabrani uvoza ministar poljoprivrede i
šumarstva Božidar Pankretia potpisao je 12. lipnja ove godine. 
- Iz Češke smo - kaže dr. Mate Brstilo, ravnatelj
Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede i šumarstva - od 1992. do 2000. godine uvezli 65 tisuća telica i junica. Unatoč toj velikoj brojci, dr.
Brstilo ističe kako prvi slučaj oboljele krave u
Češkoj ne bi trebao utjecati na stanje u Hrvatskoj. 

ANTE JELAVIĆ NA KONFERENCIJI
ZA NOVINARE U MOSTARU

Hrvatski narodni sabor ostaje vrhovna institucija

Za hrvatski narod Hrvatski narodni sabor ostaje trajno vrhovna i legitimna politička institucija hrvatskog naroda u BiH. On je svojim utemeljenjem, političkim djelovanjem i odlukama — deklaraciji o pravima i položaju hrvatskog naroda u BiH, platformi o budućoj samoodrživoj BiH, uspostavi hrvatske samouprave — dao konkretne rezultate i otvorio je hrvatsko nacionalno pitanje u BiH u cijelosti — kazao je Ante Jelavić, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora na konferenciji za novinare upriličenoj u četvrtak u hotelu Ero u Mostaru pred mnogobrojnim novinarima. Uz Jelavića na press-konferenciji su bili nazočni i govorili Ante Pašalić, Petar Milić, Zdravko Hrstić i Ante Paponja.
Jelavić je potom kazao kako o tome sve najbolje govori apel biskupske konferencije BiH od prije nekoliko dana u kojoj se jasno kaže da hrvatsko nacionalno pitanje u BiH nije riješeno. Po Jelavićevim riječima, sada je u kratkom vremenskom razdoblju otvoreno hrvatsko pitanje, a 90-ih godina uza sve silne pokušaje nije bilo nikakvih odgovora.
— U ovom trenutku, kad se govori o hrvatskom nacionalnom pitanju, o njemu se govori i u Bruxellesu, i u Washingtonu, i na drugim mjestima, a i ovaj apel katoličkih biskupa BiH govori kako je nakon pet i pol godina provedbe mirovnog sporazuma položaj hrvatskog naroda težak i da nije riješeno njegovo nacionalno pitanje. Stoga je krajnje vrijeme da se Hrvati u BiH izbore za zajamčenu ustavno-pravnu poziciju — istaknuo je Jelavić dodavši kako su izborna pravila i propisi bili glavni generator najdublje političke i institucionalne krize u BiH, što sada potvrđuju i najveći predstavnici međunarodne zajednice u BiH.
— Mi očekujemo da u idućem razdoblju na tragu odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti uđemo u proces ustavnih promjena i donošenja stalnog izbornog zakona i time hrvatski narod osigura zajamčenu ustavno-pravnu poziciju — kazao je Jelavić dodavši da je također krajnje vrijeme da se otvori pitanje sazivanja nove međunarodne konferencije za zemlje bivše Jugoslavije. Po njegovim riječima, ona se mora sazvati prije izbora na Kosovu i referenduma u Crnoj Gori.— Smatram da se novom međunarodnom konferencijom mogu stvoriti ista stajališta i isti standardi na cijeloj regiji, pa i za pitanja standardizacije pojedinačnih i kolektivnih prava. Možemo doći do samoodrživog trajnog regionalnog rješenja, a i samoodrživog i trajnog rješenja u BiH — kazao je na kraju Jelavić.
Ante Pašalić je govorio o veleizdaji hrvatskih nacionalnih interesa u BiH i zatiranju svega što je hrvatsko, uz svesrdnu pomoć, kako je kazao, dijela međunarodnih predstavnika. o njegovim riječima grupica izdajnika u Alijansi za promjene izjavljuje da Hrvati u BiH nisu imali nikada veća prava, a svjesni smo da je istina dijametralno suprotna.
Zdravko Hrstić je govorio o različitim aršinima međunarodne zajednice kada su u pitanju narodi u BiH, prije svega reakcije čelnih dužnosnika međunarodne zajednice u BiH, visokog predstavnika za BiH i njegova zamjenika. Po njegovim riječima, izražava se razočaranje, zaprepaštenje i iznenađenje neprimjerenim odgovorima na najnovije incidente koji su se dogodili u Trebinju, Gacku i Banjoj Luci.
Odgovarajući na pitanje novinara o pozadini krivične prijave, Jelavić je kazao kako je ona politički montirana. Po njegovim riječima, ona nema nikakve kaznene elemente, a apsurdno je da je podignuta upravo protiv onih ljudi koji su najviše učinili na jačanju obrambene moći u BiH.
Jelavić je glede pitanja o povratku vojnika hrvatske komponente u Federaciju BiH kazao kako je dogovor na tragu odluka Hrvatskog narodnog sabora, deklaracije i platforme.

 


Večernji list
AMERIČKI VELEPOSLANIK U BiH NAJAVLJUJE OPTUŽNICU PROTIV ANTE JELAVIĆA - CIVILI ZAUZELI VOJARNE
Izvanredno stanje u Federaciji BiH
    SARAJEVO - Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine uspostavile su posebno koordinacijsko tijelo koje nadzire sigurnosno stanje i ima zadaću reagirati na moguće izgrede prouzročene aktualnom politikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), objavili su jučer sarajevski mediji a potvrdili predstavnici međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH.
    List Dnevni avaz javlja da koordinacijsko tijelo ima sedam članova među kojima su najviši dužnosnici Federacije koji su u neprekidnom zasjedanju, te da je u Federaciji BiH na snazi "neka vrsta neobjavljenog izvanrednog stanja".
    Američki veleposlanik u BiH Thomas Miller najavio je da bi uskoro mogle biti poduzete radikalne mjere protiv ključnih organizatora aktivnosti HNS-a, dodajući da u ovom trenutku, da je na Jelavićevu mjestu, ne bi baš mirno spavao.
    Predsjedništvo BiH osudilo je opstrukcije i bojkot oružanih snaga BiH te optužilo HDZ za politizaciju vojske i policije. Tročlano Predsjedništvo, u koje je nedavno umjesto smijenjenog Ante Jelavića imenovan esdepeovac Jozo Križanović, poručilo je da neće dopustiti da naoružanje i vojna oprema budu "prepušteni ilegalnim skupinama".
    Predsjedništvo je osudilo pokušaje stvaranja paravojnih formacija u formi samoorganiziranja sudionika Domovinskog rata iz reda hrvatskog naroda. Vladi Federacije BiH dana je puna potpora da u suradnji sa SFOR-om "bez odgađanja uspostave zakonito stanje u Vojsci Federacije BiH".
    Pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Srednjebosanske županije ušli su u vojarnu "Lašvanski branitelji" na Brizjaku u općini Vitez, objavio je sinoć Hrvatski radio Herceg Bosna. Radio izvješćuje i da se u vojarni u Busovači u prizemlju nalaze pripadnici Udruga, a na katu novopostavljeni zapovjednik Marinko Palavra. Isti izvor javlja da su jučer ujutro pripadnici SFOR-a ušli u vojarnu u Kiseljaku. Hrvatska televizija javila je pak da je 150 civila zaposjelo vojarnu u Orašju te da je vojnicima naređeno da se povuku.
SLOBODNA DALMACIJA

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKA GLAVNOG STANA HRVATSKE STRANKE PRAVA BiH MIROSLAVA BUDIMIRA
Istinu o zbivanjima u BiH, hvala Bogu, pokušava prenijeti Slobodna Dalmacija

Predsjednik Glavnog stana Hrvatske stranke prava BiH Miroslav Budimir uputio je medijima otvoreno pismo. U pismu, među ostalim, stoji:
"Ovom bih prigodom stavio sebe u poziciju običnog čitatelja ili običnog gledatelja programa HRT-a. Ne bi me, dakle, brinule i ne bih bio zabavljen analizom informacija ili dezinformacija da o njima ne ovisi moja sudbina, ali ne samo moja, već i cijelog mog hrvatskog naroda u BiH. Hvala Bogu da u ovome trenutku postoji Slobodna Dalmacija, koja, ako ništa drugo, pokušava realno prenijeti dio istine o zbivanjima u BiH. Mnogi će se zapitati zašto.Gledanje protekle emisije ili showa Latinica Denisa Latina i ankete provedene ili "svojeručno" izračunate u toj emisiji dovodi čovjeka do povraćanja. Pitao bih gospodina Latina vjeruje li on da javno izrečen sud "anketiranih" znači i objektivno sagledano činjenično stanje hrvatskog naroda u BiH.

Ah, ta Latinica!

Po čemu, gospodine Latine, prosječan građanin u Republici Hrvatskoj može putem Vaših anketa pomoći svojim sunarodnjacima u BiH? Ako se radi o pomoći? Ja vjerujem u suprotno (Opet: zadatak je zadatak... mora se ispuniti). Pozvali ste tu Vašu emisiju predsjednika HDZ-a i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora gospodina Antu Jelavića, pa zašto niste htjeli više čuti u položaju hrvatskog naroda u BiH od kompetentne osobe i zašto i zbog čega mu niste dopustili da pokuša neinformiranom, prosječnom gledatelju u Republici Hrvatskoj reći istinu o nama. Možda će ovo moje oslovljavanje predsjednika Jelavića predsjednikom HDZ-a BiH "uvaliti" urednika Slobodne Dalmacije gospodina Jovića u neprilike, ali poznajući stranačko ustrojstvo svoje, pa i drugih stranaka, poznato mi je i te kako kako se postaje predsjednikom jedne stranke. Gospodine Pertitsch i ostala gospodo iz međunarodne zajednice, kod nas u BiH predsjednika svake stranke, pa i HDZ-a, biraju i razrješuju dužnost njegovi članovi (valjda bi tako trebalo biti i kod Vas).

Narod bira, narod razrješuje

Nemate Vi, gospodo, te ovlasti da razrješite bilo koga stranačkih dužnosti? Poznajući ustrojstvo HDZ-a, oni nemaju potrebu sazivati novi Sabor HDZ-a i birati novog predsjednika, jer ovaj postojeći je dovoljno kvalitetan, dakle živ i zdrav i po Statutu HDZ-a nisu se stekli uvjeti za Izvanredni sabor. Uvjeren sam, isto tako, da nitko od Vas, gospodo iz međunarodne zajednice, nije niti član HDZ-a, pa prema tome nema i ne može imati upliva u ta središnja tijela, pa ni u Statut HDZ-a. U učestalim tvrdnjama gospodina Kleina kako voli hrvatski narod i kako mu želi dobra, sugerirao bih mu sljedeće: gospodine Klein, u toj Vašoj silnoj ljubavi i preporukama prema hrvatskom narodu da ne ode u slijepu ulicu imate jedan problem.
Vidite da Vam se ’otela’ Katolička crkva Hrvata u BiH, probajte i tu uvesti malo reda. Umjesto biskupa Perića, kako bi bilo da namjestite Ivu Komšića!? I Sforu bih preporučio da budno motri na vojarne HVO-a jer i u vrijeme korizme ima i onih koji ne poste, znači da bi mogli popiti koju čašicu više, pa eto ti belaja kada stigne kući gdje ih čeka žena ili mater, brat ili sestra ili bi na putu prema kući tako pijan mogao zakačiti slučajnog prolaznika, svoga prijatelja, pa neka se iz tih razloga i te kako pooštri kontrola vojarni HVO-a od strane Sfora", stoji u otvorenom pismu Hrvatske stranke prava BiH koje potpisuje Miroslav Budimir, predsjednik Glavnog stana HSP-a.

 

Visoki predstavnik smijenio je i Ivu Andrića Lužanskog, Marka Tokića i Zdravka Batinića sa svih izbornih funkcija, a Batinića i Tokića i sa mjesta dopredsjednika HDZ-a

07.03.2001- SARAJEVO — Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Wolfgang Petritsch smijenio je sa svih funkcija Antu Jelavića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH te mu zabranio svako javno istupanje i djelovanje u budućnosti.
Petritsch je sa svih dužnosti smijenio i Ivu Andrića Lužanskog, Zdravka Batinića i Marka Tokića, potpredsjednike HDZ-a BiH, obrazlažući to da su zajedno s Jelavićem sudjelovali u organiziranju neustavnih, nelegalnih i paralelnih institucija te da su radili na podrivanju ustavnog poretka Federacije i Bosne i Hercegovine.
— Bila je to za mene teška odluka i o njoj sam se konzultirao sa svim predstavnicima međunarodnih organizacija u BiH i drugim međunarodnim čimbenicima, ali drugoga izlaza nije bilo — izjavio je Petritsch na konferenciji za novinare u srijedu u Sarajevu prilikom priopćenja odluke o smjeni hrvatskih dužnosnika.
— Jelavić i njegovi suradnici već dugo su podrivali daytonski sporazum u pokušaju da zaštite svoje privilegije — izjavio je u srijedu u Sarajevu veleposlanik Petritsch objavljujući odluku o smjenama istaknutih HDZ-ovih dužnosnika za koje se drži da su najodgovorniji za odluke kojima je Hrvatski narodni sabor (HNS) 3. ožujka praktično uspostavio paralelne institucije vlasti u BiH.
— Oni su se koristili najgorim argumentima nacionalista iz prošlosti. Ne treba ni podsjećati da je upravo na taj način počeo rat u bivšoj Jugoslaviji — kazao je Petritsch.
Austrijski je diplomat istaknuo kako je međunarodna zajednica sve proteklo vrijeme pokušavala nagovoriti HDZ na dijalog i konstruktivno rješavanje otvorenih pitanja, no na pruženu ruku uporno su stizala samo negativna reagiranja.
— Uvjerenja sam da Jelavić nije zainteresiran za dobro ljudi koje navodno predstavlja, nego za nacionalističke pa i kriminalne elemente unutar njegove stranke — izjavio je Petritsch dodavši kako se politika HDZ-a pod Jelavićevim vodstvom na kraju svela na pokušaj oživljavanja stare sheme Herceg-Bosne. Visoki predstavnik je kazao kako hrvatskom narodu u BiH neće biti nametane nikakve ekonomske sankcije zbog odluka HNS-a jer cijela međunarodna zajednica želi da u BiH dođe do gospodarskog oporavka a njega ne bi bilo u trećem entitetu na čijem je stvaranju radio HDZ.

VEČERNJI LIST

PREDSTAVLJAJUĆI SE KAO POSREDNIK, "VEČERNJAKOV" REPORTER U SARAJEVU UPAO U SVJETSKI LANAC KRIJUMČARENJA LJUDI (1)

Arape u Njemačku švercaju za 3000 dolara, a u Italiju za 2500
Sarajevo, 22.veljače,01. godine -
Tko ikad bilo kojim poslom stigne na sarajevski autobusni kolodvor, neka odmah krene svojim putem. Jer, samo malo zastajkivanja i "zjakanja" po ljudima može mu samo priskrbiti nevolje. A one ponajprije dolaze u obliku svodnika (ma koliko bila neprimjerena, to je ipak prava riječ!) za moguće imigrante. Meni je prišao mladi Albanac, rodom iz Gostivara, nudeći krivotvorenu telefonsku karticu za 4 DEM, raspitujući se kamo putujem i nabacujući mi imena europskih država. Na moj odgovor kako ustvari ne putujem, nego putovanja u Europu organiziram za druge ljude iz arapskih zemalja, te na prošaptanu molbu kako bi bilo dobro susresti se s njegovim šefom, Albanac se počeo zadovoljno smješkati. Njušeći dobru ponudu, nazvao je šefa koji se na kolodvoru pojavio za pet minuta. Tako je Tunišanin Mohamad Shafik postao moj prvi čovjek za kontakt s ljudima u jednom od najvećih svjetskih ilegalnih biznisa, za šverc s ljudima!
Na spomen desetak tisuća zainteresiranih s Bliskog istoka za imigraciju u Europu, koje bih, predstavljajući se kao posrednik, mogao prebaciti i zato tražim kontakt baš s tuniskom organizacijom u Sarajevu, Mohamad Shafik odmah je pokrenuo cijelu mašineriju. Istog sam trena shvatio kako u ovom poslu svi akteri djeluju vrlo brzo jer je konkurencija velika i zahvaljivao sam Bogu što moji "partneri" nisu imali vremena za detaljnu provjeru moga identiteta.

Shafik je mobitelom nazvao "kuma" tuniske mafije, glavnog za ilegalce, i bez sumnje najjačeg i najopasnijeg u tome poslu, Ali Al Mousbahija, koji je trenutačno u Francuskoj. Posao koji sam ponudio mora odobriti šef osobno, iako je u svojoj odsutnosti iz Sarajeva za posao zadužio nećaka, sestrina sina, Mohamada Tahira.

Ali Al Mousbahi bio je zadovoljan brojem ljudi koje namjeravam prebaciti i Mohamad Shafik mi je ponudio cijenu: za transport u Italiju 2500 dolara po glavi, za Njemačku 3000 dolara, a meni kao posredniku 500 dolara po glavi! Kao pravi biznismen, ponudio je i ostale usluge kojima se tuniska mafija bavi u BiH: šverc drogom, prebacivanje ukradenih automobila, krivotvorenje novca i prodaja oružja.
- Evo, baš idem na aerodrom po desetak novih. Uskoro stižu, možeš sa mnom vidjeti kako ide posao. Sve pošteno odradimo, a jamčimo da 98 posto uspije - ponudio je Shafik.
Nisam ga mogao odbiti kako ne bih bio sumnjiv. U nedoumici sam što učiniti s fotoparatom, diktafonom i iskaznicom "Večernjeg lista". Nadajući se da me zbog zaokupljenosti poslom neće pretražiti na nekom zabačenom mjestu, sjeo sam sa Shafikom u auto i krenuo u zračnu luku.

U naselju Dobrinja kod supermarketa "Intex", Mohamad Shafik naglo je zaustavio automobil vidjevši na ulici tučnjavu. Zaprepašteno sam promatrao prolaznike koji se nisu obazirali na incident, nego su pognuli glave i ubrzali korak. Prema njihovim reakcijama, shvatio sam kako je to uobičajena scena na sarajevskim ulicama. Shafik je bio naoružan pištoljem i dok je prilazio Alžircu i Jordancu koji su mlatili dvojicu Alžiraca strepio sam kako će mi reportaža propasti. No, Shafik je doviknuo: - Neka, tako vam i treba! Ubijte ih! Nitko ne vara u poslu, pa nećete ni vi. Nakon što se bivši švercer drogom, zbog čega je odsjedio u tuniskom zatvoru, izvikao, sjeo je u automobil i objasnio: - Ta su dvojica Alžiraca, Salah i Taufiq, smeće. Htjeli su na Zapad preko Iranca Ismaila, a taj je još gori. Prevario ih je i uzeo im novac. E, sad kad su zaglavili u Sarajevu našli su šestoricu ilegalaca koji su putovali preko Hazima, te im uzeli novac koji su zapili i prokockali. Hazim ne oprašta i poslao je svoje ljude da im pokažu kako ovdje nitko ne solira. Ali, i Hazem je smeće. Jedino mi radimo pošteno.
Mohamed Shafik i nesvjesno mi je tako otkrio način rada krijumčara ljudi organiziranih u mafijaške grupe s punom kontrolom područja na kojem djeluju. Tuniska veza, kojoj i Shafik pripada, pod kontrolom je bivšeg tuniskog policajca Ali Al Mousbahija. Al Mousbahi je uhićen u pokušaju krijumčarenja droge, zbog čega je bio u zatvoru, a nakon toga je došao u Sarajevo i u početku radio za izvjesnog Ademija, Albanca koji mu je po osobi plaćao 30 DEM.
No, brzo se osamostalio i organizirao vlastiti lanac suradnika. Prvi mu je suradnik Munir Al Safaksi, također Tunišanin, koji živi u Istambulu i ondje ima kuću za prihvat ilegalnih imigranata koji čekaju zrakoplov za Sarajevo. Al Safaksi je predstavnik stranke islamske obnove, koja je zabranjena u Tunisu i čiji je vođa Rashid Al Ganushi, pa Munir koristi puteve ilegalnih imigranata za infiltraciju ekstremista, najčešće u Francusku. Tuniska veza organizirana je kao obiteljski posao. Alijeva sestra, Leila al Mousbahi, preko lažnih turističkih agencija organizira grupe ilegalnih imigranata koji odlaze u Istambul ili Beograd (nešto rjeđe). U Sarajevu ih prihvaća Ali Al Housbahi, a u Belgiji imigrante dočekuje Alijev brat Ferid. Ta je tuniska veza najopasnija u odlučnosti da brani monopol na prebacivanje ilegalnih imigranata, koji dolaze iz zemalja Magreba (Tunis, Alžir, Maroko). Tunišanin Hazem, kojeg spominje Shafik, radio je za Al Mousbahija, ali se htio odvojiti i preuzeti dio kolača iz Magreba. Posvađao se s Alijem, odvojio i osnovao svoju grupu koja ima dvadesetak Tunišana i Alžiraca s podebljim dosjeima u svojim zemljama. Alijev odgovor na tu izdajničku konkurenciju bio je brz i brutalan. Poslao je dvojicu snagatora koji su Hazema pretukli usred dana na ulici u Travniku i oteli mu automobil. Hazem je obavijestio policiju koja na sve to nije reagirala, a Hazemu je stigla poruka s prijetnjom da će mu ubiti trudnu suprugu. Očito je da Ali Al Mousbahi, koji je na švercu ljudi dosad zaradio pet milijuna dolara, ne dopušta da mu bilo tko kvari posao. Stoga sam, predstavljajući se kao posrednik, pohvalio dobar glas Al Mousbahijeve grupe, nadajući se kako će me lakše prihvatiti, što se i obistinilo. Tijekom vožnje do zračne luke mučio me sadržaj moje torbe, a malo me tješila brzina kojom me Mohamed Shafik prihvatio kao mogućeg suradnika. On ništa nije krio, a ja sam ipak uspio snimiti nekoliko prizora dok je on bio zauzet prihvatom desetak Tunišana u zračnoj luci. Smjestivši ih u taksije, uputio je kolonu do kuće u Boće potoku. U velikoj katnici već je bilo smješteno pedesetak ilegalaca i na ulazu me zapuhnuo smrad neopranih tijela i raznih otpadaka nagomilanih u kuhinji uz gomilu neopranog posuđa. Shafik je objasnio ljudima da se kuća noćas prazni i da se kreće dalje, te da budu spremni. U tom trenutku netko je pozvonio na ulaznim vratima, najbliži ih je otvorio, a unutra su upala dva Arapina naoružana "škorpionima" vičući da Hazemu vrate dvanaestoricu otetih imigranata. Dok sam se zavlačio iza nekog naslonjača, Shafik je smirio uzbunu:
- Koji su to?
Koji? Samo recite imena! Jedan od naoružanih izvadio je popis i čitao naglas. Shafik je zamolio prozvane da krenu s tom dvojicom i ispričao se zbog zabune. Prozvani su pokupili svoje stvari i poput ovaca slijedili naoružanu dvojicu, a Shafik je bjesnio: - Budale poput ovih stvaraju gužvu. Zaboga, zar ne mogu zapamtiti na čije ime putuju? Ljutio se na ilegalne imigrante zbog kojih je moglo doći do obračuna. Vidjevši moje blijedo lice nakon odlaska Hazimovih ljudi, Shafik se pomalo sumnjičavo nasmiješio, ali posao je išao dalje i odmah je mobitelom dogovorio da se izvjesni Brane obavijesti kako grupa taksijima navečer kreće prema Mostaru. Kao veza između Shafika i Brane služili su Bošnjaci koji znaju arapski. Dogovorio sam se sa Shafikom da se nakon toga nađemo u hotelu "Sinovi Drine" gdje ću upoznati Momhamada Tahira, nećaka mafijaškog kuma Al Mousbahija. Izlazeći navečer iz hotela razmišljao sam hoću li ponijeti diktafon ili ne. Odluka je ne.

Imigrantima ukrali 1000 putovnica
Iako Mohamad Shafik tvrdi kako tuniska veza radi pošteno, ne znam kako bi objasnili krađu približno 1000 putovnica od tuniskih ilegalnih imigranata, koje je Al Mousbahi preprodao. U Tunisu je na snazi zakon prema kojem ako netko izgubi putovnicu, ili mu je netko ukrade, nikad više ne može dobiti drugu i jasno je da putovnica vrijedi više nego zlato. Bošnjaci su brzo shvatili tuniski problem s putovnicama, što potvrđuje i priča o tome kako je Ali Al Mousbahi zakasnio platiti najamninu vlasnici kuće u Buća potoku gdje drži imigrante. Vlasnica je sa sinovima jednostavno ušla u kuću, uzela stotinjak putovnica koje je ondje našla i prodavala ih ilegalnim imigrantima.

Tuniski kum ima tri kuće u Hrvatskoj
Ali Al Mousbahija, mafijaškog kuma u krijumčarenju ljudi, traži i tuniska obavještajna služba, ali bosanske vlasti dosad nisu na to reagirale. On je dovoljno moćan u Tunisu da prijeti svakome tko bi organizirao posao mimo njegove sestre Leile, a jak je i u BiH gdje je na njegovom platnom popisu impresivan broj službenika raznih ministarstava, te MUP-a Federacije i Republike Srpske. Kako novac ne poznaje granice, i s Hrvatske su strane mnoga imena na tom popisu, od policajaca i carinika do taksista i fiktivnih vlasnika Al Mousbahijevih kuća u okolici Varaždina, Čakovca i Makarske.

Kum se u Sloveniji zove Jan Krizstan
Ni Slovenija nije pošteđena Al Mousbahijevih poslova, a slovenski MUP morao bi provjeriti putovnicu BA 331574, na ime Jan Krizstan, izdane u Ljubljani 3. svibnja 1994. godine, koju je potpisao izvjesni Kozić (ili Kočiš), te osobne iskaznice na isto ime. Naime, Jan Krizstan ustvari je Ali Al Mousbahi, a putovnica je ili lažna ili ukradeni original i u Sarajevu takva stoji 1500 DEM. U krugovima u kojima se kreće Al Mousbahi lažne su putovnice obvezne kao i oružje.

 

 

 

Diadora keeps up the momentum for summer with this new “Beige Sheepskin” edition of the N.9000 sneaker. The buttery execution entails premium suede in tan, cream and baby blue on the upper, made even more appealing by a made-in-Italy stamp of craftsmanship. Mixing athletic cues with high-grade materials, the N.9000 is nicely elevated with this latest drop from the Italian marque. Head over to Rise to cop and check out colette’Adidas Ultra Boost Uncageds take on the classic runner while you do so. BUY NOW / 30 . To celebrate Air Max Day 2015,NIKE KOBE 11 ELITE LOW we’ve enlisted the help of illustrator Dan Freebairn to show how the legendary sneaker franchise evolved over the 10-year period following its inception in 1987.NIKE LEBRON 14 Nike’s Air Max is perhaps the most iconic sneaker franchise on Earth. Even today, nearly 30 years after the original first rocked the athletic footwear market with its scandalously revealing Visible Air cushion, its popularity shows no sign of waning.NIKE AIR MAX 2016 With more than 60 different models and literally thousands of different colorways, there’s an Air Max for pretty much every taste, style and purpose out there. In the interests of brevity, however,NIKE AIR MAX 90 we’ve decided to focus on five key models: the Air Max 1, Air Max 90,NIKE KYRIE 2 Air Max 95, Air Max 97 and Air Max 180. Thanks to the work of illustrator Dan Freebairn of Kickposters.com you can see how the design of the shoe, as well as its signature Air bag, evolved over time.MBT BARIDI WOMEN While the looks, materials, and structure have undergone change after change, it’s testament to the power of Tinker Hatfield’s brilliant design that the Air Max 1 still remains the most popular silhouette in the range – although, everyone has their own favorite. Starting off as a groundbreaking running shoe,AIR JORDAN 4 then a youth culture staple,NIKE AIR MAX 90 then a bonafide streetwear classic, when it comes to a sneaker with staying power,NIKE FLYKNIT RACER HERREN you really can’t ask for more than the Max.