E-MAIL SERVER

 

 

E-mail server


Server (Email):
Procesor: Pentium III 550Mhz
Memorija: 256 MB
Disk: 18 GB SCSI-II
Mail server: Merak Mail
Mrežna kartica: 100Base-T Ethernet

 

 

 

Kratke upute


Kako glasi moja e-mail adresa?
Vaša e-mail adresa glasi onako kako je to napisano u poruci kod otvaranja Web servera. E-mail adresa je obavezno na vlastitoj domeni/poddomeni i oblika je ime@DOMENA. Također, sve e-mail adrese koje sami otvarate bit će oblika ime@DOMENA.

Koji je moj POP3 / IMAP / SMTP server?
Za sve tri vrijednosti koristite mail.DOMENA. Ako se spajate preko HINET-a tada vam savjetujemo da pod SMTP server upišete mail.tel.hr ili mail.iskon.hr ako se na Internet spajate preko Iskonovih modemskih ulaza.

Kao SMTP server sam naveo mail.DOMENA tj. svoj server ali kod slanja mi javlja grešku da server odbija poslati poruku. Zašto?
Da biste mogli svoj server koristiti kao SMTP server potrebno se prije korištenja autorizirati. Autorizacija se radi na način da prvo provjerite imate li poštu na serveru i u narednih 15 minuta svoj server ćete moći koristiti kao SMTP server.

Zašto se moram autorizirati i čemu ta zabrana?
U današnje vrijeme kada po Internetu kruže milijuni neželjenih poruka (SPAM mail, JUNK mail), ljudi koji šalju takve poruke traže nezaštićene servere da ih iskoriste za slanje tih poruka. Budući da su takve poruke zabranjene i stvaraju probleme serverima, samo korisnik koji je vlasnik servera može i koristiti svoj server za slanje poruka.

Što je to e-mail alias?
E-mail alias je isto e-mail adresa ali lažna adresa koja primljene poruke stavlja u neki drugi sandučić. Tako možete zamijetiti da se kod otvaranja u web adminu pojavljuje polje alias. Tu možete unijeti više imena odvojenih točka-zarezom (;). Tako ćete primati poruke na sve adrese koje upišete.

Primjer:
E-mail aliasi: webmaster;slavko;mirko;ivica
Login: darko
Server: proba.hr
Sve e-mail poruke koje će biti poslane na e-mail adresu webmaster@proba.hr, slavko@proba.hr, mirko@proba.hr, ivica@proba.hr završit ce u "e-mail sandučiću" korisnika darko, tj. kao da su sve poslane na darko@proba.hr. Sada je dovoljno da korisnik darko samo svoju poštu provjeri na darko@proba.hr adresi, a na Internetu se može predstaviti kao webmaster@proba.hr ili ivica@proba.hr ili štogod piše kao e-mail alias.

Što treba napraviti da bih mogao "hvatati" sve e-mail poruke i cemu to sluzi?
Kada ste se spojili na Web administraciju mail servera, kliknite na "Domain settings". Uključite "Forward to:" i u tekstualno polje pokraj nje unesite e-mail adresu na koju želite proslijediti sve poruke koje su naslovljene na nepostojeće korisnike na vašoj domeni.

Kako da napravim novu e-mail adresu?
Detaljno objašnjenje nalazi se na stranicama  Web administracije (samo za korisnike).

Kako podesiti prosljedivanje e-mail poruka za nekog korisnika?
Spojite se na server na stranice administracija (http://mail.DOMENA:32000), kliknite na e-mail adresu korisnika kojem želite podesiti prosljeđivanje. U polje "Forward to:" unesite e-mail adresu na koju želite proslijediti sve poruke, ali tako da ostanu na serveru kako bi ih kasnije mogli pročitati iz nekog e-mail programa. Ako želite da poruke NE ostaju na serveru, onda uključite opciju "remote address" i u polje kraj te opcije upišite e-mail adresu na koju želite da se poruke prosljeđuju, bez da ostaju na serveru