KARLO ROTIM

     Karlo Rotim rođen je 07. travnja 1931. u Gornjem Gracu, općina Široki Brijeg, od oca Ivana i majke Marte rođ. Čuljak. Učiteljsku školu završio je 1954. u Mostaru, VŠP na odjelu hrvatskog jezika i povijesti 1962. u Mostaru, te Filozofski fakultet na odjelu pedagogije i psihologije 1976. u Sarajevu.

     Dužnost prosvjetnog djelatnika obnašao je kao učitelj u Dobrkovićima 1955./56. i u Gornjem Gracu 1956. - 1959., ravnatelja Škole učenika u privredi u Lištici 1960. - 1961., ravnatelja u školi na Kočerinu 1961. - 1973., nastavnika hrvatskog jezika u Osnovnoj školi na Kočerinu 1973.-1979., te pedagoga u Osnovnoj školi u Lištici i Širokom Brijegu od 1979. do 1993.

      Kao prosvjetni djelatnik u javnosti se zalagao za poboljšanje materijalnog položaja školstva kako bi se unaprijedio odgoj i izobrazba.

      U “Kulturnom životu” Beograd 1966. objavljena mu je diskusija sa Šestog kongresa SSRNJ u Beogradu na temu “Položaj školstva u Hercegovini” u kojoj je predložio da devize, koje djelatnici na privremenom radu u inozemstvu donose i za njih kupuju potrebnu robu, ostaju u općinama, koje su dužne školovati djecu, a ne da idu u savezni budžet, te da se savezni porez na promet duhana, koji je bio jedini i veliki, smanji i pretvori u općinski. Možda je to bio prvi, a i jedini prijedlog na tom skupu.

     Nakon izlaska diskusije koju su građani zapadne Hercegovine s oduševljenjem čitali te poznanici Rotimu čestitali jedan je republički dužnosnik Karlu prigovorio pitajući ga da li zna što se financira iz saveznog budžeta na što mu je Rotim odgovorio kako se “vojska” ne mora financirati samo sa siromašne zapadne Hercegovine, jer se u njoj najviše proizvodio duhan, a većina ljudi radili u inozemstvu.

     U 1968. vođene su predizborne aktivnosti za izbore koji su održani 1969. U većini zborova birača na području općine Lištice za republičkog zastupnika spominjalo se i ime Karla Rotima. Kako nije bio kadar općinskih vlasti, isključen je iz SKJ, a potom je razriješen dužnosti ravnatelja škole i drugih.

    Kada je Rotim 1976. diplomirao pedagogiju i psihologiju na izvanrednom studiju u Sarajevu nije bio “podoban” za pedagoga u školi. Tek krajem 1979. dobio je “milost”. Tada se potpuno posvetio istraživačkoj djelatnosti na području odgoja i izobrazbe.

    U više pedagoških časopisa i listova objavio je preko 50 stručnih i znanstvenih radova.

     Za promicanje odgojno-izobrazbene djelatnosti u praksi i teoriji od prosvjetnih organa dobio je više priznanja među kojima najveće republičko priznanje - Nagradu “Hasan Kikić” 1987. Osim stručnih i znanstvenih radova do sada je objavio i pet knjiga: Unapređivanje odgojno-izobrazbenog rada,  1990., monografije Široki Brijeg, 1994. i Župa Mostarski gradac, 1995., te Obrana Herceg-Bosne 1,1997. i Obrana Herceg-Bosne 2, 1998.

     U okviru programa manifestacije Kulturno ljeto “Briješka zvona” obje knjige promovirane su 7. srpnja 1999. na Širokom Brijegu. Prikaze predstavatelja donosimo u ovoj knjizi.

 


Diadora keeps up the momentum for summer with this new “Beige Sheepskin” edition of the N.9000 sneaker. The buttery execution entails premium suede in tan, cream and baby blue on the upper, made even more appealing by a made-in-Italy stamp of craftsmanship. Mixing athletic cues with high-grade materials, the N.9000 is nicely elevated with this latest drop from the Italian marque. Head over to Rise to cop and check out colette’Adidas Ultra Boost Uncageds take on the classic runner while you do so. BUY NOW / 30 . To celebrate Air Max Day 2015,NIKE KOBE 11 ELITE LOW we’ve enlisted the help of illustrator Dan Freebairn to show how the legendary sneaker franchise evolved over the 10-year period following its inception in 1987.NIKE LEBRON 14 Nike’s Air Max is perhaps the most iconic sneaker franchise on Earth. Even today, nearly 30 years after the original first rocked the athletic footwear market with its scandalously revealing Visible Air cushion, its popularity shows no sign of waning.NIKE AIR MAX 2016 With more than 60 different models and literally thousands of different colorways, there’s an Air Max for pretty much every taste, style and purpose out there. In the interests of brevity, however,NIKE AIR MAX 90 we’ve decided to focus on five key models: the Air Max 1, Air Max 90,NIKE KYRIE 2 Air Max 95, Air Max 97 and Air Max 180. Thanks to the work of illustrator Dan Freebairn of Kickposters.com you can see how the design of the shoe, as well as its signature Air bag, evolved over time.MBT BARIDI WOMEN While the looks, materials, and structure have undergone change after change, it’s testament to the power of Tinker Hatfield’s brilliant design that the Air Max 1 still remains the most popular silhouette in the range – although, everyone has their own favorite. Starting off as a groundbreaking running shoe,AIR JORDAN 4 then a youth culture staple,NIKE AIR MAX 90 then a bonafide streetwear classic, when it comes to a sneaker with staying power,NIKE FLYKNIT RACER HERREN you really can’t ask for more than the Max.