VIJESTI IZ KULTURE


HERCEGOVCI PJEVAJU CETINI

Na Etnofestu Neum 2001. nastupila je i hercegovačka skupina “Fortuna”, uz pratnju “Hercegovačkih bećara”, sa skladbom “Oj, Cetino, kud bi tekla”. Njihov scenski nastup uljepšale su djevojke iz KUD-a “Hercegovca”. Na etnofestivalu ne dijele se službene nagrade, ali dečki iz “Fortune” i “Hercegovačkih bećara” te cure iz “Hercegovca” nagrađeni su najvećim pljeskom.

Foto reportaža


PROMETALO” ZA SVA VREMENA
Čapljina,  – Ovogodišnji Čapljinski ljetni karneval pamtit će se po jednom neobičnom, ali svakako simpatičnom događaju. Naime, predstavnici KU Struge iz Gorice, na glavnome gradskom trgu u Čapljini, pojavili su se s novim dizajnom “prometala” koji be se uskoro mogao vidjeti na lošim bh cestama.  Uz karnevalske skupine iz BiH i RH nastupila je i jedna Talijanska skupina. Mladen Grdović napravio nezaboravnu feštu na trgu kralja Tomislava u Čapljini.  Foto reportaža

3. KOLOVOZ 2001. - BLAGDAN SVETOG STJEPANA PRVOMUČENIKA

U Gorici-Sovićima u općini Grude slavi se blagdan sv. Stjepana  Prvomučenika uz svetu misu i bogat duhovno-kulturno-zabavno-športski program. Otvara se izložba slika fra Vinka Mikulića. 

Opširnije...


Na blagdan Svetog Ilije, 20. srpnja u Rastovači pored Posušja održala se tradicionalna športsko-kulturna manifestacija "ILIJINO BRDO" , uz svetu misu,  Gangu, Gusle, Diple, Bećarac, borbu bikova, seosku olimpijadu, večernji koncert i domaću janjetinu.

 Ilijino Brdo 2001.


STRLJANICA 2001.

Kupres – Prva nedjelja u srpnju na Kupresu je rezervirana za veliku tradicionalnu pučku kulturno-sportsku manifestaciju Strljanica. Ove godine Strljanica je započela u subotu u 20 sati smotrom kulturno-umjetničkih društava iz BiH i Republike Hrvatske. U nedjelju u 10.30 sati otvorena je županijska stočarska izložba, u 11.30 sati subili nastupi folklornih društava i narodnih pjevača, a u 13 sati je za mnoge najzanimljiviji i središnji događaj natjecanja kosaca. Sljedili su potezanje konopa, bacanje kamena, skok u dalj, borba na brvnu i galopske utrke na 1400 i 2200 metara. I ove godine na Strljanici su se našli mnogobrojni iz svih Kupresu susjednih općina koji  su pratili spomenuta događanja, a u večernjim satima su ih zabavljali Thomoson i Bulić.


KNJIGA O BARIŠIĆIMA

Mostar – “Barišići – plemeniti rod Hercegovine”, knjiga je Branka Barišića-Jojića, koja je bila predstavljena u četvrtak, 28. lipnja u 19.30 sati. Predstavljanje je bilo priređeno u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru.


HUTOVSKI STARI GRAD

U organizaciji općine Neum u subotu 23. lipnja u 20,00 sati u Hutovu  se održala tradicionalna kulturna manifestacija "Hutovski stari grad" na kojoj je nastupio veliki broj hrvatskih kulturno-ujetničkih društava iz BiH i Hrvatske. 


OLIVER DRAGOJEVIĆ U MOSTARU
U četvrtak 28. lipnja, na stadionu Zrinskog u Mostaru održan je veličanstveni koncert Olivera Dragojevića. Oliverovi gosti bili su Gibonni, Kemal Monteno, Vesna Pisarević.  Preko 20 000 ljudi uživalo je u glazbama "morskog vuka".  

FOTO REPORTAŽA


DIPLOMSKA IZLOŽBA AKADEMIJE LIKOVNIH UMJETNOSTI

Drugi naraštaj Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru ima od  27. lipnja do 27. srpnja diplomsku izložbu na kojoj su predstavljena javnosti njihova djela izložena u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu.

Foto reportaža 


VEČER FOLKLORA

24. lipnja u širokobriješkom kinu "Borak" održala  se večer folklora. Kulturno-umjetnička društva iz Širokog Brijega, HKUD Hercegova, HKUD Vrila i HKUD Mokro oduševila se širokobriješku publiku.

Foto reportaža


DAN OPĆINE ČITLUK

Bogatim kulturnim, zabavnim i duhovnim sadržajima 24. sviblja je obilježen dan Općine Čitluk.

 

Foto reporatža


IZLOŽBA: EMANUEL VIDOVIĆ

Djela iz fondusa Galerije umjetnina Split - naslov je izložbe koja je otvorena 23. svibnja u 17,00 sati u izložbenom prostoru Franjevačke Galerije u Širokom Brijegu. Slike su rađene gotovo u svim tehnikama štafelajnog slikarstva, počevši od ulja na platnu  i akvarela, preko gvaševa, crteža olovkama u boji  i crteža ugljenom od pastela. Izložba će ostati otvorena do 18. lipnja 2001. 

Preporuka GANGANETA: Obvezno pogledati.

Foto reportaža 

 


8.5. 2001. - U POVODU DESETE OBLJETNICE ZAUSTAVLJANJA TENKOVA U POLOGU

U Pologu, Mostaru i Širokom Brijegu brojnim manifestacijama održano je obiilježavanje desete obljetnice zaustavljanja tenkova. Tom progodom, u Širokom Brijegu održan je koncert komorne glazbe u izvedbi mostarskih sinfoničara, a 7. svibnja u kinu "Borak" održan je koncert domoljubnih pjesama uz nazočnost brojnih hrvatskih estradnih zvjezda. Sportski savez općine Široki Brijeg je 5. svibnja organizirao ciljanje glinenih golubova na Mostarskom Blatu, te  7. svibnja  tradicionalni mini-maraton. 

Foto reportaža...


21. i 22. travnja 2001. - U Širokom Brijegu, u kinu Borak, održana je komična predstava u  "JA PREDSJEDNIK" u izvedbi poznatog hrvatskog glumca Đure Utišanovića.

Obećavam biračima da ću za 10 godina ukrasti 3 milijuna DM !!! Pola ću staviti na banku, a mjesečno ću imati kamata 40 000 kuna koje ću dati sinu !!!


IZLOŽBA SKULPTURA VLATKA ĆAVARA

Ljubuški, 19. travnja, 01. godine – U umjetničkoj galeriji TMT-u u Ljubuškom otvorena je izložba skulptura Vlatka Ćavara. To je prva samostalna izložba mladog umjetnika koji pripada skupini prvih diplomanata Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Nikole Vučkovića. Izložbu je otvorio ravnatelj te galerije i docent na širokobriješkoj Akademiji akademski kipar Stjepan Skoko.


HERCEGOVAC S KOFEROM STARIM

Široki Brijeg, 19. travnja, 01. godine – Objavljena je zbirka pjesama “Čovjek s koferom starim” Stanka Muse u izdanju Pučkog otvorenog sveučilišta dr. Jurja Žerjavića iz Zlatara, gdje Širokobriježanin Musa radi kao pedagog u Osnovnoj školi Ante Kovačića. To je prva knjiga poezija 56-godišnjeg profesora. Neke je pjesme posljednjih godina objavljivao u hrvatskim časopisima, a u Hercegovini ga znaju kao autora feljtona o povijesti glasovite širokobriješke gimnazije, objavljena u šest nastavaka hercegovačkog lista “Zapad”. Rodni kamen Stanku Musi poseban je motiv. On je autoru sve, sve je opet kamen, kamen je i amen, kaže recezent knjige dr. Anđelko Mijatović. Tako se prof. Stanko Musa u 56. godini pridružio podužoj plejadi širokobrijeških pjesnika.


SILO NA USKRSNI PONEDJELJAK

16.04.2001. Uz zvuke gange, dipala, gusala, dvojnica, linđe i ostalih hrvatskih tradicionalnih pjesama, kod Vrančine u Kočerinu, općina Široki Brijeg, održano je šeto po redu "Silo na uskrsni ponedjeljak" u organizaciji Rodne Grude.

Foto, audio-video...


ODRŽAN KONCERT KLAVIRISTA

12.04.2001. Sinoć je održan uskrsni koncert klavirista Srednje glazbene škole Široki Brijeg. To je prva u nizu manifestacija koje će se održati u sklopu Brijeških zvona.

Foto, audio-video...

 

U MEĐUGORJU ODRŽANA HUMANITARNA MENIFESTACIJA "ŠPORTOM I GLAZBOM PROTIV OVISNOSTI"

Foto..

U sklopu manifestacije odigrana je nogometna utakmica između splitskih estradnih zvjezda  i NK "Veterani" iz Međugorja  u športsko-rekreacijskom centru "CIRCLE INTERNATIONAL" u Međugorju s početkom u 15,30 sati, te je održan humanitarni koncert u športskoj dvorani u Čitluku u 20,00 sati, na kojem su nastupiti Oliver Dragojević, Goran Karan, Dražen Zečić, Hari Rončević, Trio Gušt i drugi. Prihod od koncerta namjenjen je Zajednici sestre Elvire-Komuna iz Međugorja. Ova humanitarna menifestacija održava se pod pokroviteljstvom općinskog Vijeća Čitluk.Foto..


MENCI CLEMENT CRNČIĆ - GRAFIKE 

U subotu 31. ožujka 2001.godine  su 12,00 sati,  u muzeju Franjevačke galerije u Širokom Brijegu bit će otvorena izložba ponovljene naklade bakropisa iz umjetnikove ostavštine. Izložba će ostati otvorena do 23. travnja 2001.


30. OŽUJAK- U Mostaru promoviran RJEČNIK HRVATSKOG JEZIKA I HRVATSKI PRAVOPIS

Uz nazočnost velikog broja znanstvenika, profesora i studenata danas su u prostorijama Hrvatskog doma Hercega-Stjepana Kosače, u organizaciji Školske knjige iz Zagreba i Školske naklade iz Mostara, promovirani  RJEČNIK HRVATSKOG JEZIKA I HRVATSKI PRAVOPIS. Ove dvije knjige uvelike će koristiti u očuvanju hrvatskog jezika i kulture uopće. Izlagači su preporučili važnost  vrijednih knjiga, kažu da hrvatski domovi bez njih ne mogu ni opstati, s toga se svakodnevno preporučuje njihovo iščitavanje.


Mostar- u tjeku su priprema za "Medolije Mostara". Glazbenici koji će nastupati na mostarskom glazbenom festivalu užurbano se pripremaju, kao i organizatorri festivala, koji čine sve kako bi se podigla razina festivala i  ispunala sva njihova očekivanja da mostarski festival, uz splitki,  ostane jedan od jačih na ovom prostoru .    

PREDSTAVLJANJE KNJIGA

Široki Brijeg, 1. ožujka, 01. godine –U Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu predstavljena je zbirka pjesama fra Blage Karačića “Otisci tvoga vremena” i knjiga fra Vendelina Karačića “Šale i bacanje u sjeni zvonika”.  


22. veljače
U organizaciji Matice Hrvatske Široki Brijeg i HKD Napredak Široki Brijeg, a u  povodu četvrte obljetnice  smrti fra Janka Bubala u Širokom Brijegu predstavljen"HERCEGOVAČKI RAPSOD"  . Opširnije o ovom kulturnom događaju.

KNJIGA FRA ANDRIJE NIKIĆA

Mostar, 24. siječnja, 01. godine – U Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u sklopu “Napretkove” tribine predstavljena je knjiga “Mučeništvo branitelja hrvatske državnosti – Zrinjsko-Frankopanska pogibija” dr. fra Andrije Nikića. Djelo je objavljeno u povodu 330. obljetnice mučeništva hrvatskih velikana, a uz autora o knjizi su govorili prof. Krešimir Šego i dr. Antun Lučić. U glazbenom dijelu programa, koji je vodio fra Draženko Tomić, nastupiči su članovi zbora Sv. Barbare.  


IZLOŽBE

Mostar – Galerija Aluminij – izložba slika i skulptura akademskog umjetnika Vaska Lipovca.

Ljubuški  - Scena Culture Point – izložba slika Vlade Vrljića Ankina. Hrvatska knjižnica – izložba radova učenika Gimnazije iz Ljubuškog i Gruda, otvoreno do 2. ožujka.  


NATJEČAJ ZA GODIŠNJU NAGRADU

Mostar, 24. siječnja,01. godine – Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne Mostar raspisalo je natječaj za dodjelu godišnje nagrade “ Antun Branko Šimić “. Nagrada se dodjeluje za književno djelo objavljeno između godišnjih skupština, a natječaj je otvoren do kraja travnja. Mogu sudjelovati svi članovi Društva te pisci koji žive ili su podrijetlom iz BiH.


ŠIROKI BRIJEG

Otvorena je izložba slika akademske slikarice Dragane Nuić – Vučković u Galeriji Gala (tržni centar – Barać).

ČAPLJINA

U restoranu Vego otvorena je izložba slika Hame Ibrulja.

ČITLUK

U Galeriji fra Didaka Buntića otvorena je izložba slika akademskog slikara fra Petra Perice Vidića.  


22. prosinac 2000.
Pred središnjim gradskim Križem u Širokom Brijegu u sklopu manifestacije NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ” polaznici "Pravo dobre škole za gitaru "  održali su božićni koncert. Na koncertu se okupilo nekoliko stotina Širokobriježana, svirale su se božićne pjesme. Sutra će na istom mjestu Širokobriježane zabavljati ulični svirači "Mariači". Pogledajte Foto reportažu...

U MOSTARU ODRŽANA TRIBINA O POVIJESNIM DJELIMA FRA ANDRIJE NIKIĆA

“SAMO DIŽEM PRAŠINU STOLJEĆA

Mostar, 20. studenoga, 2000. godine – U povodu primanja jednoga od najistaknutijih hrvatskih povjesničara dr. fra Andrije Nikića u Hrvatsko društvo za zananost i umjetnost, u Mostaru je priređena tribina o temi “Povijesna djela fra Andrije Nikića”.

O povijesnim djelima hercegovačkog franjevca i znanstvenika Andrije Nikića govorio je književnik prof. Krešimir Šego, dok je o hercegovačkim franjevačkim povjesničarima govorio prof. Tihomir Marić. Na tribini je govorila i novinarka Višnja Spajić o lekskografskom djelu fra Ljudevita Lalića, dok je o značenju Hrvatskog društva za znanost i umjetnost govorio prof. dr. Ante Mišković. Uz fra Draženka Tomića, nazočnima se govorom “Samo dižem prašinu stoljeća koja je pokrila našu kulturu” obratio i novi član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost dr. fra Andrija Nikić. Na tribini se okupio velik broj prijatelja i poštovatelja fra Andrijina djela. Tribinu je za svoga dugogodišnjeg predsjednika organizirao Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Mostaru, a u programu je sudjelovao i Dječji zbor Molitveno-kulturne zajednice Sveta Barbara iz mostarskoga naselja Rudnika.


IZBOR ZA  NAJLJEPŠU PLAVUŠU  HERCEGOVINE, KOJA ĆE SE NATJECATI NA MAKARSKOM FINALU MISS BLONDE EUROPE

 

DARIJA CVITKOVIĆ POZVALA PAMELU ANDERSON I CLAUDIJU SCHIFFER

Ljubuški, 6. listopada, 2000. godine. – U sportskoj dvorani u Ljubuškom u petak 6. listopada izabrana Miss Blonde Hercegovine, odnosno najljepša hercegovačka plavojka. S još pet pjavojaka iz Hercegovine, ona će se plasirati na finalni izbor Miss Blonde Europe 2001. godine, što će se u organizaciji agencije “Estrada”, vlasnika Željka Rašića iz Ljubuškog, održati u Makarskoj za “Porina” ili špice turističke sezone.

Splitska manekenka Darija Cvitković, casting menadžerica izbora Miss Blonde Hercegovine, odabrala je 12 djevojaka. Željko Rašić i ona izjavili su novinarima kako su na finalni Miss Blonde Europe 2001. u Makarsku kao posebne gošće pozvali najpoznatije svjetske plavojke Pamelu Anderson i Claudiju Schiffer. Rašić kaže kako je već sklopio ugovore sa 10-ak organizatora izbora Miss Blonde u europskim zemljama.  


REVIJA HRVATSKOG FILMA I VIDEA

Široki Brijeg, 5. rujna, 2000.godine. – U sklopu kulturne manifestacije Briješka zvona 2000. od danas pa do 7. rujna  u širokobriješkom Domu kulture priređana je Revija hrvatskog filma i videa. Tom prigodom prikazat će se nagrađeni filmovi s Revije hrvatskog filma i videostvaralaštva, koja se svake godine održava u drugom hrvatskom gradu, a na njoj se premijerno prikazuju kratkometražni, dokumentarni, igrani, namjenski, eksperimentalni, jednominutni te animirani filmovi. Na reviji će biti prikazan i film “Elipsa” Širokobriježanina Tomislava Topića, montažera HTV-a. Riječ je o polusatnom igranom filmu na temu NLO-a u Izbičnu. Revija će biti u kinodvorani “Borak”.



Ovoga optužite da je protivnik Federacije !! Govori misu samo katolicima !! Pogledajte karikature Marka Knezovića-Ćope...

PREDSTAVLJANJE KNJIGE U MOSTARU

Dr. Franjo Tuđman tvorac Republike Hrvatske"

Pisac: dr. fra Andrija Nikić. Izvješće i foto reportaža


U SKLOPU MANIFESTACIJE “NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ” GIBONNI, SINFONIČARI I IZBOR OD 150 ČLANOVA ODRŽALI BOŽIĆNI KONCERT. OPŠIRNIJE... 


U Širokom Brijegu predstavljena knjiga Karla Rotima "Žrtvoslov Širokog Brijega u 2. svjetskom ratu i poraću" Opširnije...

AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI U ŠIROKOM BRIJEGU16.11.2000. godine - Otvorena izložba Akademije likovnih umjetnosti  u Širokom Brijegu. Studenti i profesori izlažu zajedno. Izložba će trajati do 10. prosinca 2000. godine. GANGANET Vam prenosi ugođaj iz Franjevačke gelerije u Širokom Brijegu.   Pogledajte foto reportažu, opširnije...


35. VINKOVAČKE JESENI 

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO VRILA- CIGLANA - ŠIROKI BRIJEG I KUD HERCEG STJEPAN IZ LJUBOŠKOG 23. i  24. STUDENOG 2000. NASTUPAJU U VINKOVCIMA NA KULTURNOJ MANIFESTACIJI "VINKOVAČKE JESENI".  Grad Široki Brijeg i grad Vinkovci su gradovi pobratimi.


Pogledajte foto reportažu


Svečano obilježeni dani berbe grožđa u Čitluku. Opširnije...

U galeriji " fra Didak  Buntić " Župnog ureda Čitluk u Čitluku otvarena izložba akademskog slikara Ante Ljubičića, te predstavljen  1. broj dječjeg list " CVITAK "


Dani berbe grožđa u ČitlukuU čitlučkoj kino dvorani   izvedena kazališna prestava  HNK Mostar " DRUGA SAVJEST" .


U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu retrospektivna izložba Vlahe Bukovca.


Pogledajte sva događanja na Ilijinu brdu - kliknite na ovu fotografiju

Blagdan Svetog Ilije  - ŠPORTSKO-KULTURNA MANIFESTACIJA "ILIJINO BRDO '95"  


Šijavica

STIPANJDANSKI DANI 2000. - Župa Gorica-Sovići u grudskoj općini dradicionalno slavi svoj dan župe sveti Stjepan Prvomučenik. 



 
Diadora keeps up the momentum for summer with this new “Beige Sheepskin” edition of the N.9000 sneaker. The buttery execution entails premium suede in tan, cream and baby blue on the upper, made even more appealing by a made-in-Italy stamp of craftsmanship. Mixing athletic cues with high-grade materials, the N.9000 is nicely elevated with this latest drop from the Italian marque. Head over to Rise to cop and check out colette’Adidas Ultra Boost Uncageds take on the classic runner while you do so. BUY NOW / 30 . To celebrate Air Max Day 2015,NIKE KOBE 11 ELITE LOW we’ve enlisted the help of illustrator Dan Freebairn to show how the legendary sneaker franchise evolved over the 10-year period following its inception in 1987.NIKE LEBRON 14 Nike’s Air Max is perhaps the most iconic sneaker franchise on Earth. Even today, nearly 30 years after the original first rocked the athletic footwear market with its scandalously revealing Visible Air cushion, its popularity shows no sign of waning.NIKE AIR MAX 2016 With more than 60 different models and literally thousands of different colorways, there’s an Air Max for pretty much every taste, style and purpose out there. In the interests of brevity, however,NIKE AIR MAX 90 we’ve decided to focus on five key models: the Air Max 1, Air Max 90,NIKE KYRIE 2 Air Max 95, Air Max 97 and Air Max 180. Thanks to the work of illustrator Dan Freebairn of Kickposters.com you can see how the design of the shoe, as well as its signature Air bag, evolved over time.MBT BARIDI WOMEN While the looks, materials, and structure have undergone change after change, it’s testament to the power of Tinker Hatfield’s brilliant design that the Air Max 1 still remains the most popular silhouette in the range – although, everyone has their own favorite. Starting off as a groundbreaking running shoe,AIR JORDAN 4 then a youth culture staple,NIKE AIR MAX 90 then a bonafide streetwear classic, when it comes to a sneaker with staying power,NIKE FLYKNIT RACER HERREN you really can’t ask for more than the Max.