3.7.2001- ZAKLJUČCI SA SJEDNICE SREDIŠNJEG ODBORA HDZBIH

 

Središji odbor HDZBIH na svojoj 6. sjednici održanoj 3. srpnja 2001. godine u Mostaru donio je zključke u kojima se predlaže Hrvatskom narodnom saboru BIH donošenje odluke o zaštiti interesa hrvatskog naroda u BIH i njegovoj ustavnopravnoj poziciji, uključujući njegovo pravo na ustavno određenje i referendum.

Opširnije


 15.06.2001- HRVATSKI NARODNI SABOR POZIVA HRVATE NA JEDINSTVO

Hrvatski narodni sabor BiH izražava zahvalnost pripadnicima hrvatske vojne sastavnice Vojske Federacije BiH za doprinos u ratu i poraću te dostojanstveno i organizirano napuštanje vojarni čime su na najbolji način ukazali na neriješeno hrvatsko pitanje u BiH i da se bez uvažavanja političke volje hrvatskoga naroda ne može riješiti na pravedan način niti pitanje hrvatske sastavnice buduće zajedničke vojske.

Opširnije


11.6.2001- Zaklada za pomoć pripadnicima HVO-a u njihovoj borbi za dostojanstvo i jednakopravnost Hrvata u BiH

Zaklada za pomoć pripadnicima HVO-a u njihovoj borbi za dostojanstvo i jednakopravnost Hrvata u BiH" Međužupanijsko-međuopćinsko vijeće Hrvatske samouprave je donijelo odluku o osnivanju Zaklade za pomoć pripadnicma HVO-a i stradalnicima Domovinskog rata. 

Opširnije


6.6.2001. RADNI SASTANAK HDZBIH U POSUŠJU

Vodstvo Hrvatske demokratske zajednice BiH na čelu s predsjednikom Antom Jelavićem održati će radni sastanak danas, u srijedu, 6. lipnja 2001 godine u Posušju.

Opširnije


31.5.2001. - Najava  « novog  Berlinskog kongresa»

Hrvatski centar za strategijska istraživanja, za petak i subotu 8. i 9. lipnja ove godine u Zagrebu organizira značajniju međunarodnu konferenciju pod nazivom «NATO, EU i Jugoistočna Europa – sigurnost, stabilnost i prosperitet, pitanja na početku 21. stoljeća»

Opširnij


    DEKLARACIJA UDRUGE AMERICKIH HRVATA ZA POTPORU BiH HRVATA

Udruga americkih Hrvata negoduje protiv politike vlade u Zagrebu prema Bosni i Hercegovini. Polovicni pokušaj Mesiceve i Racanove politike je u amandmanima koje je usvojio Sabor i koji je pripremio SDP.

Opširnije


16.5. 2001- Postignut dogovor između FMO i predstavnika hrvatske komponete VF

Ministar obrane Federacije BiH Mijo Anić i  generali Mijo Jelić i Mario Bradara, predstavnici  hrvatske komponente Vojske Federacije BiH, postigli su danas dogovor o povratku hrvatskih vojnika i časnika u vojarne.  Kako je naglašeno ovaj dogovor vodi ka  stabiliziranju politicke i vojne krize u BiH.


15.5.2001. - KONFERENCIJA ZA TISAK 

 Zapovjednik 1.Hrvatskog gardijskog zbora-HVO General-bojnik Zlatan Mijo Jelić održao tiskovnu konferenciju

Opširnije


11.5.2001 - INFORMIRANJE VOJNIKA HVO-a

Danas u 10 sati u nekoliko gradova BiH postrojeno preko 97% vojnika HVO, koji priznaju HNS i legalne prestavnike Hrvata koji su dobili većinu hrvatskog biračkog tijela na prošlim izborima. 

FOTO-Opširnije


11.05. 2001. JAVNI POZIV HNS-A 

Nelegalna i neligitimna vlast Alijanse za promjene sve više i jasnije pokazuje svoje krajnje ciljeve....

Opširnije


Priopćenje za javnost  general pukovnik Dragana Ćurčića i general bojnika Zlatana Mije Jelić 

Opširnije


Priopćenje koje je Ministar pravosuđa i uprave Zapadno-hercegovačke županije Gojko Kolobarić uputio javnosti i Visokom predstavniku.

Opširnije


PRIOPCENJE STRANAKA OKUPLJENIH U HNS-U

Glavni tajnici političkih stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru BiH odrzali su jučer u Mostaru sastanak na kojem se raspravljalo o više aktualnim pitanja.

Opširnije...


OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA HRVATE

Mostar, 19. travnja, 01. godine – Županijski sud u Mostaru oslobodio je svih optužbi i pustio je na slobodu četvoricu mostarskih Hrvata koji su bili optuženi za ratni zločin protiv muslimanskih civila i vojnika tijekom 1993. godine u Mostaru. Optužbi za smrt 24 bošnjačkih vojnika i civila i njihovo zlostavljanje oslobođeni su Željko Džidić Džida, Mate Aničić, Ivan Škutor i Erhard Poznić, protiv kojih se postupak, prema odobrenju Haaškog suda, vodio od 23. studenog prošle godine. Mate Aničić i Ivan Škutor skrivali su se za sudskog postupka. Ranije je optužbi oslobođen i pušten na slobodu Zoran Soldo koji je u vrijeme koje opisuje optužnica bio teško ranjen i prikovan za postelju.


VLADA HERCEGOVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE:

SIGURNOSNO STANJE POD KONTROLOM LEGALNIH INSTITUCIJA

Mostar, 19. travnja, 01. godine – Vlada Hercegovačko-neretvanske županije smatra nepotrebnom Odluku State Departmenta o povlačenju diplomatskog osoblja iz Hercegovine te preporuku američkim državljanima da ne idu u ta područja. – Sigurnosna je situacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u potpunosti pod kontrolom legalnih institucija i trenutačno je stabilna pa ne vidimo valjana razloga za takvu odluku. Budući da se sigurnosna situacija prošlih tjedana zakomplicirala zbog ishitrenih i nepromišljenih odluka visokog predstavnika i federalne Vlade te oružanim akcijama postrojbi SFOR-a, bojimo se da je ta izjava State Departmenta najava nekih novih represivnih akcija protiv Hrvata koji žive u ovom području, rekli su u Službi za informiranje Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.


Ponovni upad snaga SFOR-a u Središnjicu «Hercegovačke banke» d.d. Mostar

18.04.2001.- Od početka i tijekom trajanja akcije Prometna policija Policijske uprave Mostar-Jugozapad regulirala je promet i upućivala vozila i pješake gradskim ulicama koje nisu bile blokirane.
Snage SFOR-a su se u 6,20 sati povukle s raskrižja oko Središnjice «Hercegovačke banke» d.d. Mostar, nakon čega je i došlo do deblokiranja ulaza u grad. Nakon odlaska snaga SFOR-a, Središnjicu «Hercegovačke banke» d.d. Mostar počeli su osiguravati djelatnici Policijske uprave Mostar-Jugozapad. Osnovani su istražiteljski timovi, koji su započeli s očevidom, te poduzeli i druge mjere -sukladno zakonu. Očevidi još traju te - kako stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije - još nema informacija o rezultatima i razlozima akcije koje su poduzele snage SFOR-a.
Kamera lokalne TV postaje tijekom ranih jutarnjih sati zabilježila je tragove nasilnog upada pripadnika tzv. stabilizacijskih snaga, koji su kako je vidljivo i na snimcima, razvalili ogradu banke, transporterima uništili zelene površine, razbili prozore na zgradi, polomili i florescentnim sprejom uništili inventar, te nasilnim metodama otvorili županijsku riznicu i pri tome, kako je vidljivo na snimcima, razbacivali novčanice od 50 KM i 100 DM. Pogledajte Foto reportažu na adresi: http://www.mostar.com/hb18042001/


6. travnja 2001. - SFOR UPAO U HERCEGOVAČKU BANKU

NAKON UPADA PRIPADNIKA SFOR-a U SVE POSLOVNICE HERCEGOVAČKE BANKE U BiH REVOLTIRANI GRAĐANI PRUŽILI OTPOR Mostar - U ranim jutarnjim satima pripadnici specijalnih postrojba SFOR-a i Federalnog MUP-a s maskama na glavama upali su sve poslovnice Hercegovačke banke u BiH. Odnešena je dokumentacija koja bi mogla otkriti eventualno netrasparentno poslovanje banke. Naime, međunarodni revizori tvrde da postoje dokazi kojima bi se mogli otkriti tajni računi banke, međutim rukovodstvo banke sve to demantira. Kako su se pripadnici SFOR-a i F MUP-a ponašali necivilizirano, to je kod građana izazvalo revolt. Došlo je do otvorenog sukoba, blokirane su gotovo sve prometnice. Ispred poslovnice HB u Mostaru ozlijeđena su tri civila koji su kolima hitne pomoći prevezena u Kliničku bolnicu Mostar, ranjen je i jedan pripadnik SFOR-a. Izravnih sukoba bilo je i u Međugorju, Grudama, Širokom Brijegu gdje  su uništeni uredi i oprema područnog ureda OESS-a. Prosvjedujući protiv nasilničkog ponašanja građani su blokirali sve prilaze gradovima. Obustavljena je nastava u školama. Marko Tokić, predsjednik Hrvatske samouprave u BiH, komentirajući novonastalo stanje rekao je "Federalno koordinacijsko tijelo" osnovano je od strane onih koji su znali da će doći do izvanrednog stanja i namjernog urušavanja javnog reda i mira. Te kako  policija pod nadzorom Hrvatske samouprave može jamčiti sigurnost svim građanima. Oko 20 sati međunarodni predstavnici su uz pratnju SFOR-a napustili mostarski hotel Eru.


03.04.2001. MOSTAR-

MUP HERCEGOVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE OTKAZAO POSLUŠNOST FEDERALNOM MUP-u

Kako prenosi HR Mostar danas je davadeset djelatnika MUP-a Hercegovačko-Neretvanske županije otkazalo poslušnost Federalnom MUP-u, navodeći kako ovom činom ne priznaju vlast koju nije izabrao Hrvatski narod. U priopćenju se nadalje iskazuje puna potpora zaključcima Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, a pučanstvo se poziva na dostojanstvo uz jamstvo da će Hrvatskom i drugim narodima i građanima i dalje biti zajamčena puna sigurnost. 


29.03.2001. 

POTPORA HNS-u

 

Stožer udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Orašje i stožer za zaštitu identiteta i interesa hrvatskog naroda Središnje Bosne svojim pismima potpore podržali su Odluke HNS-u. Time su iskazali nelojelnost nedavno imenovanom ministru obrane VF BiH Miji Aniću. Pripadnici HVO-a tvrde da se jedino na ovaj način može sačuvati čast i dostojanstvo, te u skoroj budućnosti  časno služiti hrvatskom narodu koji je i HVO stvarao.

Proglas vodstva  HNS-a


28.03.2001. Danas u 11.00 sati održana tiskovna konferencija u Zapovjedništvu 1.Hrvatskog gardijskog Zbora. HNS donio odluku o privremenom raspuštanju HVO-a. Audio-Video izvješće.

Na temelju proglasa HNS-a vojnici HVO-a zapečatili svoje prostorije i u civilnim odorama napustili vojarne. Uskoro opširnije...


Mladić u podzemnim skloništima bivše JNA
Sarajevo, 21. ožujka, 01. godine - Ratni zapovjednik bosanskih Srba, Ratko Mladić, kojeg Haaški sud traži zbog ratnih zločina učinjenih na prostoru bivše Jugoslavije, skriva se na području Kalinovika i Han-Pijeska, u istočnoj Bosni. Pozivajući se na dobro informirane izvore, sarajevski Dnevni avaz objavio je da se Mladić nakon otkzivanja gostoljublja u Srbiji krije u blizini Han-Pijeska, gdje je nekoliko podzemnih skloništa bivše JNA, a koje je general Mladić koristio i za rata u BiH. Izvor sarajevskog dnevnika tvrdi da se Mladić svaka dva-tri dana kreće između Han-Pijeska i rodnog Kalinovika, kako bi onemogućio eventualne pokušaje uhićenja. Prema istom izvoru, u istočnom dijelu Republike Srpske krije se i ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić. Njemu su, tvrdi Avazov sugovornik, zatvoreni svi izlazi prema Srbiji i Crnoj Gori.
Jelavić: U Zagrebu smo bili s čelnicima vladajuće koalicije
Travnik, Bugojno, 15. ožujka, 01. godine - Niti sam tražio, niti sam imao jučer sastanak u Zagrebu s premijerom Račanom, jedino je naše izaslanstvo imalo sastanak ne samo s premijerom nego i sa čelnicima drugih političkih stranaka iz vladajuće koalicije, rekao je Ante Jelavić nakon sinoćnje tribine u Travniku, dodajući da vodi neprestani dijalog sa službenim Zagebom. Na sinoćnjoj tribini u Bugojnu Jelavić je potvrdio je kako su jučer vojnici HVO-a skinuli znakovlje Federacije BiH. "Ostavili smo hrvatsko znakovlje na našim odorama. Stavit ćemo i grb države BiH jer želimo da se izgradi jedna vojska s tri nacionalne sastavnice", rekao je Jelavić.

MARKO TOKIĆ NA OBILJEŽAVANJU 11. OBLJETNICE HDZ-a ŠIROKI BRIJEG:

“HRVATSKA SE SAMOUPRAVA USPOSTAVLJA U SUBOTU”

Široki Brijeg, 14. ožujka, 01. godine – Pliješćemo svi sebi na tome što smo odlučili da nas nitko ne može prebrisati kao politički narod u BiH, rekao je Marko Tokić, predsjednik Hrvatske samouprave i dopredsjednik HDZ-a BiH, nakon što je burno pljeskom pozdravljen na svečanoj sjednici Općinskog odbora HDZ-a Široki Brijeg, što je održana u sklopu obilježavanja 11. obljetnice širokobriješkog HDZ-a. Tokić je istaknuo da od subote, odnosno ponedjeljka, stupa na snagu odluka Hrvatskog narodnog sabora o Hrvatskoj samoupravi. – Svi koji misla da neće, ja im kažem da slobodu nitko ne može zaustaviti. Ne bojimo se zatvora. Ako je 8000 Hrvata u BiH moglo poginuti za hrvatsku ravnopravnost, u BiH jedno hapšenje više ili manje ne znači ništa, istaknuo je Tokić, te dodao kako je novoutemeljena vlast u F BiH i BiH neustavna i protiv volje hrvatskog naroda, dodavši da je ovu vlast omogućio protuustavan izbor zastupnika u Domu naroda. Anđelko Mikulić, prvi predsjednik HDZ-a Široki Brijeg i aktualni predsjednik Vlade ZHŽ, osvrnuo se na proteklih 11 godina djelovanja HDZ-a Široki Brijeg i HDZ-a BiH. – Našem čovjeku treba samo pregršt slobode i sve drugo riješi sam. HDZ BiH je “osuđen” nosi hrvatski projekt u BiH, a, evo, hoće da nas zabrane. SDS i SDA su svoj posao napravili, a HDZ još mora raditi na realizaciji svoje ideje, odnosno ravnopravnosti Hrvata u BiH, istaknuo je Mikulić.


PREDSJEDNIK HRVATSKOG SVJETSKOG KONGRESA U SAD-u I KANADI ANTHONY PERAICA ŽELI POMOĆI HRVATSKOM NARODU
Lobističke akcije za Hrvate u BiH

Mostar, 14, ožujka, 01. godine - Predsjednik Hrvatskoga svjetskoga kongresa za Sjedinjene Američke Države i Kanadu Anthony Peraica zamolio je Klub bosanskohercegovačkih hrvatskih povratnika iz iseljeništva da mu pisanom ili elektronskom poštom šalje pisma u kojima bi bio opis problema s kojima se suočavaju Hrvati u BiH, a na osnovi kojih bi Peraica vodio lobističke akcije u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Kako je priopćeno iz Kluba bosanskohercegovačkih hrvatskih povratnika, čije je sjedište u Mostaru, Peraica je obećao da će sve primjedbe i ideje biti proslijeđene kongresmenima, senatorima, te članovima State Departmenta i administracije Sjedinjenih Američkih Država. Lobisti Hrvatskoga svjetskoga kongresa bit će posebice aktivni na manifestaciji "Dani Hrvata na Capitol Hillu" koja se ove godine održava od 18. do 21. ožujka i tijekom koje velik broj dužnosnika administracije izdvoji vrijeme za prijam čelnika hrvatskih udruga. U pismu Klubu bosanskohercegovačkih hrvatskih povratnika Peraica je naglasio da će ove godine u fokusu hrvatskih lobista biti upravo stanje bosanskohercegovačkih Hrvata.


IZASLANSTVO MISIJE UN-a POSJETILO MOSTAR

Policijski dužnosnici moraju štititi zakon

Mostar, 14. ožujka, 01. godine - Izaslanstvo Misije UN-a u BiH (UNMIBH) u čijem su sastavu bili povjerenik Međunarodne policije (IPTF) Vincent Coeurderoy, načelnik uprave Souren Seraidarian i načelnik civilnih poslova Jaque Grinberg posjetili su 11. ožujka Mostar. Tom prigodom članovi izaslanstva razgovarali su s novoimenovanim hercegovačko-neretvanskim županom Šefkijom Džihom o trenutačnim političkim i sigurnosnim prilikama u toj županiji. Županijski ministar umutarnjih poslova Dragan Mandić nije mogao sudjelovati u razgovorima zbog ranije preuzetih obveza, a sastanak je sazvan u zadnji čas, stoji u priopćenju iz Misije UN-a. U razgovoru sa županom Džihom članovi izaslanstva Misije UN-a istaknuli su kako ne žele da se napredak koji je nedavno postignut u županijskome Ministarstvu unutarnjih poslova poništi zbog trenutačnih političkih prilika u Federaciji BiH. Svi policijski dužnosnici obvezni su poštivati pravila svoje profesije i obnašati svoju dužnost bez političkih uplitanja. Od njih se očekuje da ostanu na dužnosti i štite zakon. Svako drukčije ponašanje bit će ozbiljno sankcionirano, kazali su članovi izaslanstva Misije UN-a u BiH. Izaslanstvo nije uočilo nikakve naznake da hrvatski policajci bojkotiraju rad Ministarstva, ističe se u priopćenju.Misija UN-a neće dopustiti nekolicini ekstremnih lidera da stvaraju odvojene institucije kako bi zadržali moć u svojim rukama, stoji na kraju priopćenja.


OTVORENO PISMO BISKUPA PERIĆA PETRITSCHU.

U povodu izjave visokoga predstavnika Wlofganga Petritscha da je ogorčen i šokiran govorom biskupa Ratka Perića te da nema riječi za silnu mržnju i potporu koju je u njemu iskazao osuđenim ratnim zločincima, koju je prenio zagrebački tjednik Globus u broju od 9. ožujka, otvorenim pismom gospodinu Petriču obratio se biskup Perić. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

"Ako je istina da ste dali takvu izjavu, onda bih Vam na nju ovako odgovorio:

1.      Što je to mržnja? U moralu se razlkuje mržnja neprijateljstva prema osobi i mržnja odvratnosti prema činu. Mržnja neprijateljstva osjećaj je kada netko nekoj osobi koja mu se ne sviđa hoće i želi zlo, raduje se zbog njezina zla, a boli ga njezino dobro.

Mržnja odvratnosti osjećaj je kojim nekoga odbijamo ne zbog njega samoga, nego zbog nekoga njegova svojstva koje nam se ne sviđa, npr. ne sviđa nam se svađalaštvo nekih ljudi. Drugim riječima: ne mrzimo nego poštujemo grešnika, ali mrzimo i ne poštujemo njegov grijeh.

Vi u svojoj izjavi ne razlučujete "mržnju": je li ona prema zločincima ili prema njihovim zločinima.

Kad bih ja mrzio osobe, pa čak i zločince koji mi zlo žele i nanose, ne bih bio dostojan ni kršćanskoga imena, a kamoli biskupske službe. A kad mi se ne bi gadili zločini, laži, neistine, nepravde, bez obzira na to s čije strane dolazile, onda ne bih smio biti na ovome mjestu.

Pretpostavljajući tu razliku, ja Vam, gospodine viski predstavniče, izjavljujem da Vas poštujem, da Vas blagosiljam, da sam Vam zahvalan za toliko dobra koje kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u ovoj zemlji poduzimate i činite.

Međutim, i ja sam šokiran silinom političke nepravde koja izlazi iz okrilja međunarodne zajednice, kojoj ste Vi najviši predstavnik u ovoj zemlji.

Jedna od najvećih političkih nepravdi, koju odbijam, od koje se ograđujem, koju osuđujem, protiv koje prosvjedujem, koju s gnušanjem spominjem to je nepravda nad hrvatskim narodom (kojemu sam ja samo jedan član), a prema kojemu se ta međunarodna zajednica, koju Vi predstavljate, odnosi juridički ubojito.

Vratite hrvatskome narodu dostojanstvo demokratske političke volje koja mu je oteta nepravednim političkim zakonima stvaranim u okrilju međunarodne zajednice, bez pristanka hrvatskoga naroda!

Poštujte hrvatski narod u njegovoj demokratskoj političkoj vlji, pa makar on ne želio toliko dobro sebi, koliko mu ga Vi želite!

Poštujte hrvatski narod u njegovoj demokratskoj političkoj izbornoj volji, pa makar izabrao koruškoga Jorga Haidera i makar taj narod Europska unija ekonomski sankcionirala, pa onda povukla sankcije!

Poštujte hrvatski narod u njegovoj političkoj vlji, pa makar taj narod izabrao za svoje predstavnike samo i isključivo članove Hrvatske demokratske zajednice!

Poštujte hratski narod i nemojte mu Vi nametati svoju političku samovolju, prihvaćajući ministre koji nisu dobili ni deset glasova, a razvlašćujete zastupnike koji su dobili preko

20 000 glasova i sankcionirate samoga Predsjednika iz reda hrvatskoga naroda kojega je taj narod demokratskom većinom, dapače, plebiscitarno izabrao na izravnim predsjedničkim izborma.

Poštujte hrvatski narod koji se referendumom izjasnio za afirmaciju svojih ljudskih prava i političkih sloboda preko institucije Hrvatskoga narodnog sabora i njegovih struktura.

Moram reći da ni u čijem osvrtu i komentaru na svoj Pozdrav HNS-u nisam pročitao nerazjašnjenu riječ "mržnja", osim u Vašem govoru i intervjuu Globusu.

Nije taj Vaš sud dostojan visokoga predstavnika niti takva Vaša izjava služi na čast Vašoj visokoj službi!

2.      Što se tiče moje potpore "osuđenim ratnim zločincima", kako ih Vi nazivate, još jednom ponavljam da, zajedno s hrvatskim narodom u ovoj zemlji, dajem punu potporu hrvatskim osuđenicima u Haagu, kojima do sad nije dokazano nikakvo osobno zlodjelo, niti je većina tih osuda postala pravomoćna.

Ove, koje Vi nerazlučno zovete "osuđenim ratnim zločincima", za mene su, dok se ne dokaže suprotno, časni branitelji hravtskoga naroda u BiH i molim Boga da ih, služeći se svojim božanskim putovima, oslobodi i vrati u njihove obitelji i na radne dužnosti koje im pripadaju.

Na kraju, budući da ste Vi svoj "šok" nad mojim javnim govorom javno izrazili, nećete mi zamjeriti ako i ja ovaj svoj odgovor ponudim javnosti", stoji u otvorenome pismu biskupa Ratka Perića visokome predstavniku Wolfgangu Petritschu.
GOVOR MOSTARSKOG BISKUPA Dr. RATKA PERIĆA, NA DRUGOM ZASJEDANJU HRVATSKOG NARODNOG SABORA
HRVATI NE ŽELE BITI U LANCIMA VEĆ SAMO NAROD NA SVOJOJ ZEMLJI

OTVORENO PISMO ANTE JELAVIĆA DARIJU KORDIĆU I MARIJU ČERKEZU:

PRESUDA PREMA VAMA JE NEPRAVEDNA

Mostar, 1. ožujka, 01. godine – Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić uputio je otvoreno pismo potpore Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu nakon što im je haaški sud izrekao prvostupanjsku presudu od 25 i 15 godina zatvora. u pismu, između ostalog stoji: - Presuda, tebi Dario i tebi Mario, nepravedna je jer vam nisu uspijeli dokazati individualnu odgovornost. Vi i Hrvati Lašvanske doline te cijele Središnje Bosne, prema Haagu, krivi ste, izgleda, što ste se uspijeli obraniti pred naletima agresora i opstati na svojim stoljetnim ognjištima. Svjesni smo da je optužnica prikazivala tendeciozno stanje u središnjoj Bosni za rata kao i položaje i nakane hrvatskog političkog i vojnog čelništva BiH čijim ste dijelom bili. Vjera u pravednost međunarodnog suda u Haagu i vaša dobra volja da dragovoljno odete pred lice pravde iskorištena je, na žalost, za kolektivnu kriminalizaciju i stvaranje pogleda u javnosti da su Hrvati u BiH počinili najviše zločina i kao da ih nad nama Hrvatima nije niti bilo. Nitko ne postavlja pitanje stradanja Hrvata, nitko ne želi konstatirati da su prvi veći zločin načinile muslimanske postrojbe u Dusini i da mi Hrvati nikada nismo željeli sukobe s muslimanima. Uvjeren u njihovu neovisnost, Ante Jelavić dodaje, vaš i hrvatski križ u BiH je težak, ali smo mi veliki što smo spremni da taj križ nosimo na putu do naše pune slobode i ravnopravnosti s ostalim narodima u BiH. Unatoč svemu i danas vam želim poručiti da smo s vama, da nas kao i vas boli nepravda, da nas boli nerazumjevanje međunarodne zajednice. No, mi nismo očajni nego ponosni na svoj križ, svjesni da poslije Golgote dolazi Uskrsnuće. Uskrsnuće pravde i istine. Uskrsnuće našeg naroda na putu pravde i pravednosti. Uvjereni u vašu nedužnost i na javnom skupu u Busovači iskazali smo uvjerenje da će drugostupanjski sud ispraviti svoju pogrešku i otkloniti sve sumnje da je riječ o političkom sudu – istaknuo je Jelavić te na kraju dodao, Hrvati BiH, svi Hrvati diljem svijeta, s vama su, i kao i svi ljudi dobre volje i želji pravde i istine.


HRVATSKI NARODNI SABOR U BiH NAJAVLJUJE SJEDNICU

 01.ožujka - Hrvatski narodni sabor BiH na zasjedanju 3. ožujka dat će odgovor na pitanja ostvarivanja prava hrvatskoga naroda i njegove ravnopravnosti u BiH i donijeti odluke u svezi s tim, priopćio je odjel za medije tog Sabora.

Međutim glasnogovornica mostarskog područnog ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) Avis Beneš na konferenciji za novinare upozorila je kako odluke koje donese Hrvatski narodni sabor neće imati nikakvu pravnu valjanost. Istaknula je kako se nada da će HDZ BiH (koji je vodeća stranka u Hrvatskom narodnom saboru) donijeti odluku o svojem povratku u proces formiranja vlasti. Bojkotom sudjelovanja u institucijama vlasti, po njezinim riječima, HDZ BiH sam sebe nepotrebno kažnjava, a na taj način kažnjava i svoje glasače. Benešova vjeruje kako će događanja na sjednici Hrvatskog narodnog sabora biti usmjerena na poštivanje pravne i ustavne regulative BiH.

ZASJEDANJE HRVATSKOG NARODNOG SABORA BIT ĆE 3. OŽUJKA U MOSTARU, A GLAVNI TAJNIK NIKO LOZANČIĆ NAJAVLJUJE:

PREDLOŽIT ĆEMO BIH S VIŠE FEDERALNIH JEDINICA

Mostar, 25. veljače, 01. godine – Zasjedanje Hrvatskog narodnog sbora BiH bit će 3. ožujka u Mostaru, a pozivaju se predstavnici 720 hrvatskih zastupnika iz 17 političkih stranaka. Pozivnice će dobiti i 300 drugih visokih političkih, javnih, kulturnih i crkvenih institucija iz BiH, Hrvatske i svijeta, objavio je u petak organizator Hrvatskog narodnog sabora BiH. Predložit ćemo decentraliziran ustroj BiH s više federalnih jedinica. Ne isključuje se ni mogućnost niti tri federalne jedinice, ali se time ne prejudicira da su to baš tri. Moguće su i 33 što se nas tiče ukoliko to bude prihvatljivo za druga dva naroda, izjavio je na konferenciji za novinare u petak glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Niko Lozančić. Dodao je da zaštitni mehanizmi za Hrvate u BiH neće biti na štetu drugih naroda pozivajući ih na dijalog oko budućnosti zajedničke države. Lozančić nije esplicito odgovorio hoće li Sabor utemeljiti treći entitet o čemu se već špekulira u medijima. Dodao je da je dokument, platforma za zasjedanje Sabora koji će biti predstavljen zastupnicima, uglavnom dovršen. Lozančić napominje da oni BiH vide kao stabilnu zajednicu i “zajedničku domovinu ravnopravnih i konstitutivnih naroda”, što prema njemu sada nije slučaj. Lozančić je potvrdio da su pozivnice za zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora poslane i hrvatskome predsjedniku Sjtepanu Mesiću, premijeru Ivici Račanu te predsjedniku Hrvatskog sabora Zlatku Tomčiću.


KONSTITUIRAN DOM NARODA PARLAMENTA FEDERACIJE BiH
Komšić - predsjedatelj Doma naroda
Sarajevo, 25. veljače, 01. godine - Nakon Zastupničkog, u Sarajevu je konstituiran i Dom naroda Parlamenta federacije BiH. Iako se špekuliralo da bi zastupnici Zubakova NHI-ja, zbog sukoba unutar Alijanse za promjene, mogli bojkotirati konstituiranje Doma naroda, to se nije dogodilo.
Tako su prvom zasjedanju federalnog Doma naroda nazočni svi zastupnici, osim onih koji bi trebali biti delegirani iz županija s hrvatskom većinom. Nezadovoljan odlukom OESS-a o načinu izbora zastupnika u federalni Dom naroda, HDZ je u županijama u kojima ima natoplovičnu parlamentarnu većinu (ukupno četiri) odbio imenovati zastupnike u Dom naroda. Zbog toga je umjesto 30 predviđenih, na konstituirajućoj sjednici Doma bilo samo 14 hrvatskih zastupnika, i to stranaka Alijanse za promjene.
Nedovoljan broj hrvatskih izaslanika nije narušio planove Alijanse da konstituira Dom naroda i imenuje čelništvo toga tijela. Voljom Alijanse, Domom naroda federalnog parlamenta predsjedat će Ivo Komšić iz SDP-a i Meliha Alić iz Stranke za BiH.
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH predložio je poslije Karla Filipovića iz SDP-a i Safeta Halilovića iz Stranke za BiH za predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH. Da bi Filipović i Halilović bili izabrani, moraju dobiti većinu glasova i u Zastupničkom domu federalnog parlamenta, u kojem Alijansa za promjene ima tijesnu većinu.

OD 17. VELJAČE U BIH SE VIŠE NE MOŽE SAMO S OSOBNOM ISKAZNICOM

Sarajevo, 24. veljače, 01. godine – Državna granična služba BiH počela je od 17. veljače 2001. primjenjivati naputak Ministarstva vanjskih poslova BiH o načinu prelaska granice za državljane RH. Primjenom naputka prestaje se tolerirati prelazak granice BiH s osobnom iskaznicom RH te hrvatski državljani moraju imati vrijedeću putovnicu RH. Naputak je potpisao ministar vanjskih poslova BiH Jadranko Prlić radi jačanja jedinstvene državne granične službe BiH te pravne države, o čemu je izvjestio otpravnika poslova Veleposlanstva RH u Sarajevu Ivana Velimira Starčevića. Hrvatski granični službenici od državljana BiH pri prelasku granice traže putovnice još od 1. listopada prošle godine.

SUĐENJE BOŠNJACIMA OSUMNJIČENIM ZA RATNE ZLOČINE

DRAGAN ZOVKO PREPOZNAO ČETVORICU ZLOČINACA

Mostar, 8. veljače, 01. godine – Dragan Zovko, svjedok optužbe na suđenju šestorici Bošnjaka optuženih za ratni zločin protiv hrvatskih vojnih zatočenika u Bijelome Polju 1993. godine, prepoznao je u sudnici četvoricu optuženih za koje je ustvrdio da su tjelesno zlostavljali zatočenike dok je za prvooptuženog Zikriju Ljevu ustvrdio da je na strijeljanje odveo zatočenika Dragana Lasića te da je pucao iz pištolja u mrtvo tijelo Pere Kosira. Zovko koji je bio zarobljen sa skupinom pripadnika HVO-a 19. rujna 1993. u vojnoj akciji Armije BiH prstom je u sudnici županijskog suda u Mostaru pokazao na Bećira Omanovića, Zikriju Ljevu, Vernesa Zahirovića i Habiba Čopelja za kojeg nije mogao potvrditi ime. Nakon bijega Joze Primorca, zatočene pripadnike HVO-a prvi su put pretukli vojnici Armije BiH, a Juri Kosiru nožem je otkinut dio uha. Svjedok optužbe rekao je kako su sedmoricu zarobljenih pripadnika širokobriješke 2. bojne HVO-a po dolasku kasno na večer 19. rujna u Bijelo Polje u jednoj kući tukli Zikrija Ljevo i Vernes Zahirović te još mnogi pripadnici Armije BiH kojima nije znao indetitet. Zovko je ustvrdio kako je Pero Kosir tom prigodom onesvješćen od udaraca stolicama, palicama i biciklom. – On nije više dolazio svijesti. Ujutro je preminuo od premlaćivanja. Dana 20. rujna pripadnik Armije BiH urezao je nožem na čelu Draganu Lasiću slova Max jer mu je to bio nadimak. Ta osoba bila je ranjena i imala je pomagala za hodanje – rekao je Zovko i dodao da je zatim Zikrija Ljevo s još jednim pripadnikom Armije BiH došao po Dragana Lasića kojeg su izveli izvan kuće. – Čuli su se pucnjevi i kako je tijelo palo. Za Dragana više nismo znali – rekao je Zovko. Zovko je rekao kako ih je u toj kući matletiralo i jedno 10-godišnje dijete. Zovko je posvjedočio kako Meho Kaminić, koji se spominje u optužnici nije ista osoba koja sjedi u sudnici. Kaminić je bio tridesetih godina, rekao je u suočenju sa Mehom Kaminićem.


URED VISOKOG PREDSTAVNIKA UN U SARAJEVU UPOZORAVA:
HRVATSKI BIRAČI OSTAT ĆE IZOLIRANI

Mostar, 8. veljače, 01. godine - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nema instrumenata kojima može uklonti voditelja misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Roberta Barrya ili bilo kojeg člana te misije, izjavio je glasnogovornik OESS-a Bernard Vrban. Predsjedajući trojnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Živko Radišić izjavio je u Banjoj Luci kako to tijelo razmišlja o "uskraćivanju vjerodajnica" nekim stranim diplomatama u BiH, posebice veleposlaniku Thomasu Milleru, te zamjerajući voditelju misije OESS-a Robertu Barryju da krše suverenitet BiH uplećući se u funkcioniranje vlasti u državi. Dio upozorenja naveden je u izjavi Ureda visokog predstavnika UN-a podijeljene novinarima jučer u kojoj se ističe: "Ako HDZ ne počne surađivati i raditi na uspostavi vlasti na svim razinama, sam će sebe isključiti iz demokratskog i pravnog sustava BiH. To će značiti da će njihovi birači (najveći broj hrvatskih birača u BiH) ostati bez glasa, izolirani i napušteni." Dalje, poziva se HDZ kao stranka da se javno odrekne trećeg entiteta, paralelnih institucija i da poštuje odluku Ustavnoga suda BiH o nemjerodavnosti prema Barryjevim pravilima te pristupi provedbi izbornih rezultata.

KANDIDAT HDZ-a NIJE PROŠAO ZA PREDSJEDATELJA VIJEĆA MINISTARA
PARLAMENT BIH ODBIO RAGUŽA

Sarajevo, 8. veljače, 01. godine - Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine odbacio je jučer nominaciju Martina Raguža predsjedateljem Vijeća ministara te zemlje. Od 41 zastupnika koji su sudjelovali na sjednici Zastupničkog doma, samo njih šest glasovalo je za Raguža, 21 zastupnik bio je protiv njegove nominacije, a svi su ostali bili suzdržani, nakon sedmostane rasprave. Raguž, kojega je kao predsjedatelja Vijeća ministara predložila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), zastupnicima je iznio prijedlog programa rada toga tijela, koji su predstavnici političkih stranaka koje čine Alijansu za promjene kritizirali kao nedostatan i uopćen. Odmah nakon obavljenoga glasovanju predstavnici SDP-a zatražili su da se mandat za sastav Vijeća ministara ponudi njihovu kandidatu Božidaru Matiću no takvu odluku treba donijeti Predsjedništvo BiH, a njegov član Ante Jelavić kazao je kako on neće dati suglasnost za imenovanje mandatara iz redova Alijanse. Prema Ustavu BiH, ne postoje nikakva ograničenja za predlaganje predsjedatelja Vijeća ministara a Predsjedništvo BiH taj postupak može odugovlačiti koliko god želi. U takvoj situaciji veoma je izvjesno izbijanje ustavne krize u BiH, a i to da će ovakvo stanje svojom odlukom morati razriješiti visoki predstavnik Wolfgang Petritsch.

PROŠLO JE 56 GODINA OD POKOLJA ŠIROKOBRIJEŠKIH FRATARA I 69 FRATARA IZ HERCEGOVAČKE FRANJEVAČKE PROVINCIJE

PARTIZANI U “OSLOBAĐANJU” POBILI FRATRE

Široki Brijeg, 7. veljače, 01. godine – Na današnji dan prije 56 godina partizani su pri “oslobađanju” Širokog Brijega ubili 12 fratara, čija su tijela kasnije spaljena. U Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji ubijeno je 69 fratara. Svjedok tog stravičnog pokolja bio je fra Marko Dragičević, danas fratar u Posušju, koji je slučajno ostao živ jer je kao sjemeništarac ostao u zbornici samostana. Među rijetkim preživio je bijes podivljalih hordi, koje su se nad fratrima htjele osvetiti za poraz koji su doživjele od hrvatsko-njemačkih snaga potkraj siječnja 1945. godine. Partizanske su postrojbe u Mostarskom Gracu su ubile nekoliko civila i šestoricu fratara. Bijes su potom iskalili na širokobriješkim fratrima, i to 7. veljače kada su ušli u Široki Brijeg. – Partizani su nas izveli iz podruma samostana na Širokom Brijegu, najprije na hodnik, pa u zbornicu, gdje su s nama postupali vrlo grubo. Nakon ispitivanja, jednog su po jednog odvodili na stratište. S nekolicinom đaka koji su došli iz Travnika bio sam u civilu, ostali smo zajedno u zbornici, gdje smo zanoćili i tako slučajno ostali živi. Ujutro oko 9 sati iz mlinice je dovedena druga skupina đaka i profesora fratara, braće pomoćnika i jedan klerik, njih devet. Ni dan danas se ne zna gdje su odvedeni. Neki govore da su ubijeni u Zadvarju, u Zagvozdu, da su odvedeni prema Splitu. Ostao sam živ jer još nisam bio novačen. Svi moji kolege koje su bile u habitu ubijeni su. Kada smo odvedeni u zarobljeništvo, iza nas je ostala zapaljena Gimnazija i opustošeno sjemenište – sjeća se fra Marko Dragičević. Spomen na hercegovačke fratre godinama se nije smio postaviti, ni svijeća upaliti. No, svih godina komunizma hercegovački su fratri i hrvatski katolički puk, unatoč zabranama, čuvali spomen na fratre. Od početka devedesetih svake se godine 7. veljače tisuće vjernika moli nad sjenom nedužnih fratara. Ovih se dana misama trodnevnicama obilježava spomen na nedužne fratre, središnja sveta misa služena je danas u 19 sati u crkvi na Širokom Brijegu, te u crkvi Uznesenja Marijinog u Zagrebu.


ZA SLOVENSKU VIZU DODATNI DOKUMENTI

Mostar, 7. veljače, 01. godine – Građanima BiH koji žele putovati u Sloveniju dobivanje viza postalo je kompliciranije. Veleposlanik Slovenije u BiH obavjestio je podnositelje zahtjeva za izdavanje viza kako u buduće, osim prije propisanih dokumenata, uz zahtjev treba priložiti i orginal ili fotokopiju poziva za privatni ili poslovni posjet. Dodatni se dokumenti traže zbog promjene propisa u Sloveniji, što će stanovnicima BiH otežati ulazak u Sloveniju.


PREDSJEDATELJ PREDSJEDNIŠTVA BiH PROTIV AMERIČKOG VELEPOSLANIKA I VODITELJA MISIJE OESS-a
RADIŠIĆ OPTUŽIO MILLERA I RARRYJA
Banja Luka, 7. veljače, 01. godine
- Predsjedatelj Predsjedništva BiH Živko Radišić optužio je američkog veleposlanika Thomasa Millera i voditelja Misije OESS-a Roberta Barryja da svojim ponašanjem, zasnovanim na pritiscima i ucjenama, narušavaju temeljna ustavna načela BiH.
Radišić je novinarima u Banjoj Luci izjavio da je moguće pokretanje procedure uskraćivanja gostoprimstva veleposlanicima, koji, po Radišićevim riječima, uzimaju sebi pravo odlučivati o kadrovskim rješenjima u institucijama vlasti BiH.
Radišić je kazao da se pojedinim zastupnicima u državnom parlamentu prijeti uoči današnjeg održavanja parlamentarne sjednice, na kojoj bi se trebalo prihvatiti ili odbaciti imenovanje Martina Raguža iz HDZ-a za novog bosanskohercegovačkog premijera. Radišić je djelovanje stranih diplomata doveo u vezu s njihovim protivljenjem da Raguž bude novi premijer te ih optužio da održavaju tajne sastanke kako bi kandidata "Alijanse za promjene" doveli na mjesto premijera. Radišić je čak ustvrdio da bi nakon ovakva javnog istupa i njegova osobna sigurnost mogla biti dovedena u pitanje.
Američko veleposlanstvo u BiH odbacilo je Radišićeve optužbe protiv veleposlanika Millera, ističući da su sve aktivosti što ih u BiH poduzima veleposlanik Miller potpuno sukladne njegovim diplomatskim odgovornostima i zadaćama.

GLASNOGOVORNICA UREDA VISOKOG PREDSTAVNIKA ALEXANDRA STIGLMAYER O PODJELI BIH

MUSLIMANSKA DRŽAVICA BILA BI IZVOR NOVIH NESTABILNOSTI

Mostar, 31. siječnja, 01. godine – Glasnogovornica Ureda Visokog predstavnika u BiH Alexandra Stiglmayer ocijenila je kako se podjelom BiH ne mogu urediti odnosi na Balkanu te da bi to izazvalo nove političke nestabilnosti i sukobe. Komentirajući najave pojedinih hrvatskih dužnosnika okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora o trećem entitetu, Stiglmayerova je rekla kako bi to izazvalo izolaciju Hrvata u zemlji. Upozorila je da bi raspad, podjela BiH automatski izazvala nove podjele u Jugoslaviji, krzu na Kosovu i u Sandžaku. Dogodile bi se podjele i u Makedoniji te velika nestabilnost pa i – rat.

  - Imali bismo muslimansku državicu u srcu Europe, a to bi rješenje bilo izvor novi nestabilnosti – izjavila je A. Stiglmayer, izrazivši vjeru kako će “svijet uvidjeti” da bi podjela BiH izazvala lančanu reakciju u regiji. Pozvala je na jačanje bosanskohercegovačke državnosti. Govoreći o sve glasnijim najavama iz krugova Hrvatskog narodnog sabora BiH o trećem entitetu i HDZ-ovu bojkotu rada federalnih institucija Petritscheva glasnogovornica je ustvrdila da bi to bio “katastrofalan potez jer bi to dovelo Hrvate u izolaciju i geto”. Pozvala je HDZ-ove dužnosnike da razmisle o posljedicama “neustavnog ponašanja”.

 

 

Diadora keeps up the momentum for summer with this new “Beige Sheepskin” edition of the N.9000 sneaker. The buttery execution entails premium suede in tan, cream and baby blue on the upper, made even more appealing by a made-in-Italy stamp of craftsmanship. Mixing athletic cues with high-grade materials, the N.9000 is nicely elevated with this latest drop from the Italian marque. Head over to Rise to cop and check out colette’Adidas Ultra Boost Uncageds take on the classic runner while you do so. BUY NOW / 30 . To celebrate Air Max Day 2015,NIKE KOBE 11 ELITE LOW we’ve enlisted the help of illustrator Dan Freebairn to show how the legendary sneaker franchise evolved over the 10-year period following its inception in 1987.NIKE LEBRON 14 Nike’s Air Max is perhaps the most iconic sneaker franchise on Earth. Even today, nearly 30 years after the original first rocked the athletic footwear market with its scandalously revealing Visible Air cushion, its popularity shows no sign of waning.NIKE AIR MAX 2016 With more than 60 different models and literally thousands of different colorways, there’s an Air Max for pretty much every taste, style and purpose out there. In the interests of brevity, however,NIKE AIR MAX 90 we’ve decided to focus on five key models: the Air Max 1, Air Max 90,NIKE KYRIE 2 Air Max 95, Air Max 97 and Air Max 180. Thanks to the work of illustrator Dan Freebairn of Kickposters.com you can see how the design of the shoe, as well as its signature Air bag, evolved over time.MBT BARIDI WOMEN While the looks, materials, and structure have undergone change after change, it’s testament to the power of Tinker Hatfield’s brilliant design that the Air Max 1 still remains the most popular silhouette in the range – although, everyone has their own favorite. Starting off as a groundbreaking running shoe,AIR JORDAN 4 then a youth culture staple,NIKE AIR MAX 90 then a bonafide streetwear classic, when it comes to a sneaker with staying power,NIKE FLYKNIT RACER HERREN you really can’t ask for more than the Max.